OPINII | Igor Dodon a avut din timp informația privind schimbarea proprietarului „Avia Invest”, opinii

  • 24 Decembrie 2019 08:32
OPINII | Igor Dodon a avut din timp informația privind schimbarea proprietarului „Avia Invest”, opinii

Președintele Igor Dodon a avut din timp informația privind schimbarea proprietarului companiei „Avia Invest” și această tranzacție nu putea fi făcută dacă omul de afaceri nu avea siguranța și asigurări privind finalitatea proiectului respectiv. De această părere este expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța. Potrivit lui, această siguranță i-o acordă doar cel care gestionează procesele politice, economice și de luare a deciziilor, transmite IPN.

„Așa a fost și în anul 2013 atunci când în Aeroport a intrat grupul Șor prin așa-numita companie din Habarovsk după care s-au schimbat proprietarii de mai multe ori”, a afirmat Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV.

Expertul WatchDog Sergiu Tofilat susține că în anul 2013 guvernarea a decis să concesioneze aeroportul pentru taxa de 9 euro pe care o plătește fiecare călător, care asigură un venit stabil companiei ce gestionează aeroportul. Pe durata concesiunii, care este de 49 de ani, veniturile din această taxă erau estimate la 700 de milioane de euro, iar investițiile declarate de compania „Avia Invest” era de 240 de milioane. „E foarte simplu să faci diferența și să înțelegi că oamenii și-au făcut bani de pensie – vreo 460 de milioane de euro pe următorii 49 de ani. Iată și motivul – să pună mâna pe fluxul de bani care se încasează prin această taxă de 9 euro”, a menționat expertul.

Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că acest acord prin care a fost trecută compania „Avia Invest” pe mâinile miliardarului rus „nu poate fi numit altfel decât unul criminal”. Potrivit lui, în asemenea cazuri se semnează un contract direct cu prestatorul de servici. „Or, la noi toate privatizările dubioase, toate concesionările s-au făcut prin firme offhore astfel încât să nu dai de capăt. Au loc schimbări de acționari în condiții în care statul Republica Moldova a anulat acest contract, l-a declarat nul, deja l-a atacat în instanță, dar de noi deja nimic nu depinde pentru că structura acestei concesionări a fost criminală din start”, a afirmat Victor Ciobanu. În opinia lui, și actualul proprietar ar putea să renunțe la afacere și ar putea să apară alt investitor.

Ieri, 23 decembrie, a devenit cunoscut faptul că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest” (administratoarea Aeroportului Internațional Chișinău). Aceasta, după ce NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
17

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău