Opinii, despre înființarea Institutului pentru Sprijinirea Integrării R. Moldova în UE | Este o decizie care arată că pentru România sprijinirea R. Moldova pe calea europeană reprezintă o prioritate
-
24 Octombrie 2023 16:51
Senatul României a adoptat ieri propunerea legislativă prin care se înființează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare. Potrivit proiectului, inițiat de un grup de parlamentari PNL, este vorba de o instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistenta tehnică instituțiilor și autorităților publice din Rep. Moldova. Este o decizie care arată că pentru România sprijinirea Rep. Moldova pe calea europeană reprezintă o prioritate, au comentat pentru Radio Chișinău, analiști de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Radio Chișinău.
Propunerea legislativă privind crearea Institutului pentru Sprijinirea Integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană urmează să fie dezbătută și adoptată și de Camera Deputaților, for decizional al Parlamentului României.
În Scrisoarea de motivare a grupului de inițiatori se menționează că, în contextul geopolitic complicat, cu agresiunea barbară a Rusiei în Ucraina care a afectat economic Rep. Moldova, al încercărilor de destabilizare din partea Moscovei, restanțelor înregistrate în îndeplinirea aquis-ului comunitar, autoritățile de la Chișinău nu vor înregistra progrese. Deci a fost luată într-un context excepțional la București, susține expertul în relații internaționale, Robert Lupițu, redactor-șef, caleaeuropeană.ro
„Se discută chiar și despre comasarea unor institute sau instituții din subordinea ministerelor pentru a diminua cheltuielile publice. Or din acest punct de vedere asumarea unei astfel de decizii arată că României este pe deplin implicată și susține integrarea europeană a Rep. Moldova. cel mai probabil acest Institut va funcționa într-un regim de think-tank dar în egală măsură dar și de sprijin cu know-how și experți în diferite domenii de pe ambele maluri ale Prutului, ca Rep. Moldova să fie cât mai bine sprijinită în procesul de aderare”, a spus Lupițu.
Potrivit proiectului, conducerea Institutului va fi asigurată de un consiliu, format dintr-un președinte, cu rang de secretar de stat, și de un vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat. Mandatele celor doi sunt de patru ani și pot fi reînnoite o singură dată.
Rep. Moldova beneficiază de foarte multe facilități în comparație cu alte state candidate la aderare, relația privilegiată cu România fiind una dintre cele mai importante, a apreciat analistul Valeriu Pașa.
„Dacă ar aduna într-o singură echipă oamenii care au participat, la diferite etape în procesul de aderare la UE al României, dar și la menținerea relației cu Comisiei Europene, post-aderare, și acești oameni ar veni să ajute autoritățile de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor și procesul de negocieri. Ar fi un ajutor foarte mare. Avem nevoie, în special de specialiști sectoriali. Cei care vor pregăti dosarele, rapoartele pe capitole de negocieri”, a declarat Pașa.
Despre înființarea unei structuri speciale, care să sprijine aderarea Rep. Moldova la UE s-a discutat prima dată în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre parlamentele celor două țăei desfășurate la Chișinău în luna martie curent.
Membrii Comisiei au constat atunci că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Rep. Moldova, iar obiectivul strategic al țării rămâne obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază și importanța asigurării accesului Rep. Moldova la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.