Opinii, despre elucidarea circumstanțelor laundromatului rusesc | Mariana Rață: „Ar fi util ca procurorii să-și accelereze activitatea pe acest dosar și să investigheze și implicarea instituțiilor de stat, dincolo de judecători”

  • 28 Ianuarie 2020 13:33
Opinii, despre  elucidarea circumstanțelor laundromatului rusesc | Mariana Rață: „Ar fi util ca procurorii să-și accelereze activitatea pe acest dosar și să investigheze și implicarea instituțiilor de stat, dincolo de judecători”

Platforma Demnitate și Adevăr cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze circumstanțele de spălare de bani în valoare de zeci de miliarde de dolari, în anii 2010-2014, cunoscută ca laundromat. Experții susțin că mai important este ca organele de anchetă să se activizeze pentru a urgenta finalizarea dosarului.

Deputata Inga Grigoriu, care a prezentat proiectul unei hotărâri de Parlament a denunțat faptul că operațiunile ilegale, care au afectat grav imaginea Republicii Moldova, dar și încrederea cetățenilor în instituțiile statului, au fost posibile din cauza implicării sistemului judecătoresc și a celui bancar, iar organele abilitate nu și-au făcut datoria. În plus, potrivit acesteia, atât operațiunile ilegale, cât și tergiversarea dosarului au fost posibile șidin cauza implicării factorului politic.

„Totul a fost posibil datorită unei influențe a factorului politic și asupra desfășurării anchetei și a modului cum au avut loc spălările de bani prin intermediul instanțelor judecători și al instituțiilor financiar-bancare. Toate aceste circumstanțe urmează să fie stabilite în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă – Comisia laundromat”, a spus Inga Grigoriu.

Orice încercare de a face lumină  în cazul spălătoriei rusești este binevenită.  Întrebarea este dacă la 8 ani distanță de la producerea acelor evenimente  se mai poate afla ceva, a comentat pentru Radio Chișinău jurnalista Mariana Rață, care a realizat mai multe investigații jurnalistice despre laundromat. În opinia sa, instituțiile statului ar trebui să se activizeze.

„Cred că mai degrabă astăzi ar fi util ca procurorii să-și accelereze activitatea pe acest dosar, despre care nu se mai știe nimic în prezent. Și mai important ar fi ca procurorii să investigheze și implicarea instituțiilor de stat, dincolo de judecători, în așa-numita spălătorie rusească”, a precizat Mariana Rață.

Amintim că prin așa-numitul laundromat au fost spălați între 20 și 70 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Aceștia erau legalizați prin intermediul unor tranzacții dubioase pe teritoriul Republicii Moldova în urma unor decizii judecătorești considerate ilegale de experți. 16 judecători ar fi fost implicați în acest caz, dar în iulie anul trecut, dosarul magistraților era examinat abia în prima instanță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău