Opinii | Ce urmează după refuzul Curții Constituționale de a suspenda decretul prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, contestat de PSRM (Revista presei)

  • 17 Februarie 2021 09:46
Opinii | Ce urmează după refuzul Curții Constituționale de a suspenda decretul prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, contestat de PSRM (Revista presei)

Revista presei- 17 februarie 2021.

Presa de la Chișinău reține mai multe opinii și comentarii ale politicienilor, după decizia Curții Constituționale de a nu suspenda decretul președintei Maia Sandu privind re-desemnarea Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, acesta fiind contestat de PSRM.

Cotidianul îl citează pe liderul socialiștilor, Igor Dodon, care a afirmat că: ”Dacă CC își va revizui deciziile din 2015 și 2020, atunci va crea un precedent foarte periculos”. El a mai atras atenția că punctul 5 din hotărârea Curții Constituționale specifică faptul că Parlamentul nu se poate întruni și discuta subiectul votului de încredere pentru Guvern, până când nu va fi luată decizia finală a Curții Constituționale. ”Deci, de fapt, Decretul privind reînaintarea doamnei Gavrilița a fost suspendat!”, a conchis Igor Dodon. Acesta este contrazis de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, citat și el de Cotidianul. „În realitate, nu e nicio suspendare a decretului nici ”de facto”, nici ”de jure”, or toți termenii curg în continuare fără nicio întrerupere (cel puțin de azi 16 februarie a.c. până la 23 februarie a.c.) – atât cel de 15 zile de la desemnare, cât și cel de 45 de zile de la respingerea primei solicitări de învestitură”, a comentat Litvinenco.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat la Jurnal TV că hotărârea Curții Constituționale pe marginea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță este predictibilă, deoarece, ”cel mai probabil, se va baza pe două hotărâri deja existente. Se va baza pe Constituție și este cât se poate de predictibilă hotărârea Curții Constituționale. Vrem să vedem cum va proceda președintele referitor la această majoritatea cu propunerea sa de candidat la funcția de premier. Așteptăm și vom acționa în consecință”, a adăugat președintele Platformei DA. În acest context, Andrei Năstase a îndemnat partidele proeuropene parlamentare, dar și cele extraparlamentare să facă front comun pentru promovarea unui Guvern.

Adevărul reține declarațiile primarului de Bălți, Renato Usatîi, într-un live pe Facebook. El susține că a obținut informații de la o ședință închisă a Curții Constituționale, în care judecătorii ar fi decis că vor anula decretul președintei Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de prim-ministru. Renato Usatîi a menționat că de această decizie a Curții se bucură cel mai mult Andrei Năstase și Igor Dodon, însă nu a oferit detalii.

Gazeta de Chișinău o citează pe candidata majorității „PSRM-Șor-Pentru Moldova” la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, care îi sugerează președintei Maia Sandu să asigure un dialog cu toate fracțiunile, pentru „a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”. Într-un mesaj pe Facebook, ea se arată îngrijorată de faptul că bugetul țării ar fi sustenabil doar până în iunie 2021, deficitul bugetar urmând să se dubleze ulterior, cu riscul ca R.Moldova să intre în colaps financiar.

Președinția a întocmit bugetul pentru anul 2021, transmite Ziarul de Gardă. În topul celor mai mari cheltuieli se află cele pentru bilete de avion pentru deplasări peste hotare, servicii de deservire a delegațiilor oficiale străine, flori și compoziții florale. Pentru anul curent, au fost prevăzute în jur de 9,2 milioane de lei, aproape de două ori mai puțin decât în 2020, când bugetul planificat a constituit puțin peste 18 milioane de lei.

Deputatul socialist Bogdat Țîrdea a fost inclus în baza de date a platformei „Mirotvoreț” înființată de Centrul de Cercetare al Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei, transmite Ziarul Național. Potrivit informațiilor plasate pe site-ul myrotvorets.center, Țîrdea este prezentat în calitate de „complice al ocupanților ruși” și „propagandist antiucrainean”. Socialistului i se incriminează „răspândirea propagandei Kremlinului”, „participarea la evenimente de propagandă informațională din Rusia” și „manipulare a informațiilor”.

”Locuitorii platoului Cocieri sunt în pragul unei situații de criză umanitară”, trage alarma portalul Anticorupție.md. Locuitorii satelor Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Vasilievca, Corjova din raionul Dubăsari riscă să piardă accesul la produse alimentare și medicamente după ce a fost sistată circulația bacului între Molovata și Molovata Nouă din cauza condițiilor meteorologice. Aceste localități de pe malul stâng al Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului, nu pot să fie asigurate cu produse de primă necesitate din cauza restricțiilor de circulație impuse de regimul secesionist de la Tiraspol. Primarul localității Molovata Nouă, Oleg Gazea, a declarat portalului Anticoruptie că pericolul unei crize umanitare este iminent în cazul în care nu va fi identificată o soluție. „În Molovata Nouă există foarte mulți locuitori care nu au aici viză de reședință. Aceste persoane nu au voie să circule prin posturile transnistrene. Din cauza că nu circulă bacul, toată lumea este izolată. De asemenea, magazinele și farmaciile nu pot să fie asigurare cu produse alimentare și medicamente.” 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău