OPINII | Campania electorală pentru alegerea unui nou primar la Bălți a fost cea mai murdară și marcată de populism. Deznodământul ar putea avea loc în turul doi de scrutin
-
19 Noiembrie 2021 13:49
Campania electorală pentru alegerea unui nou primar la Bălți – al doilea oraș ca importanță din Rep. Moldova – a fost cea mai murdară și marcată de populism. Sunt opinii exprimate de către mai mulți comentatori politici. Ei consideră că deznodământul alegerilor de la Bălți ar putea avea loc, cel mai probabil, în turul doi de scrutin, transmite Radio Chișinău.
Duminică, mai bine de 100 de mii de alegători din mun. Bălți sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege un nou primar. Scrutinul local ar putea fi un test pentru unele partide și formațiuni politice și chiar ar fi de natură să influențeze mersul luptelor politice la nivel național, consideră editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Național”.
„Alții vor încerca să demonstreze că ceea ce s-a întâmplat la alegerile din iulie a fost o întâmplare, că ei stau ferm pe anumite poziții și se bucură, în continuare, de simpatia alegătorilor. De aceea, această luptă politică care se dă acum la Bălți are și o miză națională. Ele vor influența asupra mersului luptelor politice din Rep. Moldova.”, a declarat Nicolae Negru.
În opinia observatorilor locali, campania electorală de la Bălți a fost una dintre cele mai murdare, cu o pronunțată tentă populistă, a spus la Radio Chișinău redactorul-șef al publicației de limba rusă „SP” din Bălți, Ruslan Mihalevsky.
„Campania este una destul de activă. Unii spun că este cea mai murdară din istoria (orașului). După părerea mea, în mare parte este populistă. Văd experiența anterioară, când promisiunile sunt pe placul oamenilor. Oamenilor le plac promisiunile frumoase. (…) Partidele din țară sunt interesate de ceea ce se întâmplă la Bălți și vor control, să spunem așa, asupra administrației locale.”, a afirmat jurnalistul.
11 candidați, dintre care unul independent, aspiră la fotoliul de primar de Bălți. Anume din acest motiv s-ar putea întâmpla ca nici unul să nu reușească performanța de a învinge din primul tur, a declarat pentru Radio Chișinău, editorialistul portalului regional NordNews, Anatol Moraru.
„Se va ajunge și la ceea ce numim noi „turul doi”. În Bălți, treptat, lent dar destul de sigur se consolidează ceea ce am numi noi opțiunea pentru dreapta. Cred că aici se va putea face o opțiune și destul de puternici rămân încă opțiunile pentru stânga, spre ceea ce putem numi „miracolul de Orhei”, consideră Anatol Moraru.
Alegerile noi pentru funcția de primar la Bălți au loc după ce, în luna septembrie, Renato Usatâi și-a anunțat demisia, dar și retragerea din politică. El s-a arătat dezamăgit de votul slab la Bălți, obținut de formațiunea sa – Partidul Nostru, la alegerile legislative din acest an. Până în 2015, când Renato Usatâi a câștigat detașat alegerile, mun. Bălți fusese condus de exponenți ai partidelor de stânga.