OPINII | Anunțul făcut de Michael Pompeo este un mesaj pentru elitele politice de la Chișinău

  • 14 Ianuarie 2020 09:22
OPINII | Anunțul făcut de Michael Pompeo este un mesaj pentru elitele politice de la Chișinău

Decizia Statelor Unite ale Americii de a-i pune fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc interdicție de a obține viză pentru SUA este un mesaj foarte important pentru elitele politice de la Chișinău că acțiunile de corupție, șantajul, crima împotriva propriului popor nu vor trece nepedepsite. Din punct de vedere juridic, hotărârea poartă un mesaj și pentru instituțiile de drept din Moldova și anume că trebuie să acționeze mai rapid. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Mihai Popșoi, susține că interdicția de a obține vize este un moment important în eventualitatea în care se admite că Plahotniuc ar fi cerut azil politic în SUA. „E bine că SUA fac acest demers, în primul rând, politic foarte, este foarte important că Plahotniuc nu mai este binevenit în Statele Unite și că acțiunile lui de corupție în Republica Moldova nu mai pot fi trecute cu vederea”, a menționat politicianul.

Jurnalistul Ion Terguță susține că decizia autorităților americane îl face pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pentru mai multe state ale lumii. În opinia lui, cei care împărtășesc aceleași valori ca și SUA, vor gândi de două ori în cazul în care li se va solicita să ofere viză sau o perioadă de ședere pentru Plahotniuc și familia sa. „Nu știu câte țări ale lumii vor încerca, cel puțin în Europa, să treacă peste această virgulă, ca să spun așa, pentru că nu este vorba de o interdicție în mod oficial. În mod special, europenii sunt atenți la ceea ce se întâmplă peste ocean”, a afirmat jurnalistul. Ion Terguță spune că este curios ce va face Republica Cehă, cetățenia căreia o deține Vladimir Plahotniuc.

Comentatorul politic Roman Mihăeș susține că în această chestiune trebuie analizate două aspecte: politic și juridic. În opinia lui, din punct de vedere politic, Vladimir Plahotniuc a încasat o lovitură nu doar de imagine, pentru că în SUA fostul lider democrat conta pe faptul că ar putea fi considerat victima unor reglări de conturi în Republica Moldova și că dosarele deschise pe numele lui ar fi fost fabricate. „Michael Pompeo, prin această declarație, îi spulberă pozițiile în SUA”, este de părere Roman Mihăeș. Potrivit lui, dacă Plahotniuc a depus actele pentru azil în SUA, șansele lui de a-l obține sunt aproape de zero.

Fostul judecător CtEDO, Stanislav Pavlovschi, consideră că din punct de vedere politic, mesajul lui Michael Pompeo este adresat politicienilor din Republica Moldova și al doilea aspect este cel juridic și este adresat instituțiilor de drept. „Dacă vorbim de aspectul politic, această declarație denotă faptul că politicul din Moldova trebuie să fie mai insistent în promovarea valorilor democratice și restabilirea instituțiilor democratice din Republica Moldova. Al doilea mesaj, adresat organelor de drept, este că acestea trebuie să activeze cu mult mai repede decât au făcut până acum. Din ambele puncte de vedere, această decizie nu este de neglijat”, consideră Stanislav Pavlovschi.

Luni, 13 ianuarie, fostul oficial moldovean Vladimir Plahotniuc a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție și are stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA, a anunțat Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău