OPINII | Alegerile parlamentare ar putea schimba politica externă de până acum a Chișinăului?

  • 28 Februarie 2019 13:41
OPINII | Alegerile parlamentare ar putea schimba politica externă de până acum a Chișinăului?

La 24 februarie în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în urma cărora patru partide au ajuns în Legislativ. Imediat după acest scrutin, Bruxelles-ul și Bucureștiul au îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reformele proeuropene, în timp ce un important politician din Duma de la Moscova s-a arătat decepționat de faptul că socialiștii din Republica Moldova nu ar fi justificat speranțele Federației Ruse.

Uniunea Europeană a îndemnat Chișinăul să continue reformele, în special cele care ar asigura independența justiției și depolitizarea instituțiilor statului, iar Ministerul de Externe de la București a declarat că doar opțiunea europeană este în măsură să ofere prosperitate cetățenilor Republicii Moldova.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele comitetului pentru Afacerile cu CSI din Duma de Stat de la Moscova, Konstantin Zatulin, a afirmat că rezultatele alegerilor din Republica Moldova nu au justificat speranțele Rusiei care credea că Partidul Socialiștilor, apropiat de președintele Igor Dodon, va învinge la acest scrutin.

Ar putea însă aceste alegeri schimba în vreun fel politica externă de până acum a Chișinăului?

Fostul ministru adjunct de Externe, Iulian Groza, consideră că acest lucru depinde de configurația viitoarei majorități parlamentare, dar și de modul în care Uniunea Europeană va colabora cu această majoritate. Există însă și elemente inedite.

„Un element nou care va trebui luat în considerare de toți actorii naționali și internaționali este rolul opoziției parlamentare orientate spre realizarea agendei de reforme interne și este important ca șui partenerii internaționali, și autoritățile naționale să fie deschise pentru a utiliza acest potențial în procesul de formare a agendei interne, dar și a celei externe”, susține Iulian Groza. 

Această opoziție la care se referă Iulian Groza este, se pare, blocul ACUM, care a refuzat să facă alianță cu orice alt partid din actualul Parlament. În aceste condiții, în opinia mai multor analiști, viitoarea coaliție ar putea fi formată fie din Partidul Democrat care se declară prooccidental și Partidul Socialiștilor care optează pentru apropierea de Rusia; fie, cel mai probabil, din Partidul Democrat, alte două grupuri parlamentare mai mici – cel al Partidului Șor și al independenților - și un grup de deputați care ar putea să se separe de Partidul Socialiștilor. Sigur, nu poate fi exclus, nici scenariul alegerilor anticipate în cazul în care nu va fi atins un compromis și crearea unei majorități va deveni imposibilă.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău