OPINII ale experților referitor la decizia BNM de a majora rata de bază. „Putem avea o ușoară creștere a dobânzii la depozite, dar și la credite”
-
06 Septembrie 2021 13:43
Decizia Băncii Naționale de a majora rata de bază va duce la scumpirea creditelor, dar și la creșterea dobânzii la depozite. Experții au păreri împărțite față de decizia BNM. Unii menționează că astfel cetățenii vor fi stimulați să facă economii, în timp ce alții atrag atenția că decizia băncii centrale va afecta mediul de afaceri.
Banca Națională a decis majorarea, din data de 6 septembrie, a ratei de bază cu un punct procentual - de la 3,65 la 4,65%. BNM susține că a luat această decizie, a doua de acest fel în ceva mai mult de o lună, din cauza presiunilor inflaționiste și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice.
Este o decizie luată în contextul riscurilor unei noi crize economice. În condițiile în care cetățenii se împrumută tot mai mult în ultimii ani, scopul acestei măsuri este să determine cetățenii să tempereze contractarea de credite și să facă economii, a comentat pentru Radio Chișinău economistul Veaceslav Ioniță.
”Dacă se va înrăutăți situația pandemică, riscăm să intrăm în criză. În această situație, Banca Națională a scumpit puțin banii pentru a descuraja, într-o oarecare măsură, împrumuturile și a stimula economiile. Mărind rata de bază, scumpind banii, drept efect putem avea o ușoară creștere a dobânzii la depozite, dar și la credite”, a subliniat expertul.
Pe de altă parte, analistul economic Viorel Gârbu consideră decizia drept exagerat de prudențială. El menționează că majorarea ratei de bază va duce la scumpirea creditelor, ceea ce va afecta mediul de afaceri.
”Este o acțiune care reduce intensitatea activității economice. Opinia mea este că BNM exagerează cu abordarea excesiv de precaută în modul în care este implementată politica monetară, deoarece inflația care ne pândește în perioada următoare este inflație de import. În această situație, nu este cazul să se reducă intensitatea activității economice din țară. Din contra, aceasta ar trebui stimulată, inclusiv prin bani ieftini”, a afirmat Viorel Gârbu.
Banca Națională prognozează o inflație de 3 la sută în acest an, dar aceasta va crește mai semnificativ în anul viitor - cu 7%. La începutul anului, BNM prognoza inflația medie anuală de 1,8% în acest an și de 4% - în anul 2022.