OPINIE | Rep. Moldova nu are politici de reintegrare și de aceea se confruntă cu discuții contradictorii
-
15 Mai 2019 08:23
În ultimii 30 de ani Republica Moldova nu are politici de reintegrare și de aceea se confruntă cu discuții contradictorii. De această părere este expertul în securitate Rosian Vasiloi. Potrivit lui, acest lucru se întâmplă pentru că ar exista forțe care beneficiază de pe urma conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
„Există forțe în Moldova, în Ucraina, în stânga Nistrului, în Federația Rusă care beneficiază pe deplin de acest status quo de nerezolvare a conflictului transnistrean”, spune expertul. În opinia lui, acum se discută subiecte foarte tehnice, dar trebuie să se discute la nivel conceptual cum este văzută reintegrarea Republicii Moldova.
Ion Cebanu, vicepreședintele Partidului Liberal, consideră că Republica Moldova cedează în permanență în fața administrației de la Tiraspol sub lozinca potrivit căreia se vrea soluționarea unor chestiuni pentru cetățenii din stânga Nistrului. „Or, eu am impresia că sub argumentarea aceasta se fac anumite lucruri mai puțin ortodoxe și ilegale. Contrabanda, de exemplu, pentru că noi nu controlăm această regiune și ea este un atentat la suveranitatea Republicii Moldova de la apariție până în prezent”, a declarat liberalul. În opinia lui, în forma actuală, negocierile Chișinău-Tiraspol nu duc nicăieri.
Viorel Cernăuțeanu, reprezentant al Biroului pentru politici de reintegrare, spune că printre subiectele prioritare de pe masa de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol va fi libera circulație. O atenție deosebită va fi acordată și școlilor cu predare în limba română din regiune. „Mai avem restanțe și legate de terenurile agricole. Unele părți ale terenurilor care aparțin autorităților publice sau persoanelor decedate sau plecate peste hotare și nu putem identifica deocamdată potențialii proprietari sau urmașii acestora care ar intra în posesia și folosința acestor terenuri. Există desul de multe activități de viitor”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.