Opinie | Victoria lui Andrei Năstase demonstrează importanța creării unui front comun al opoziției de dreapta pro-europene

  • 04 Iunie 2018 12:53
Opinie | Victoria lui Andrei Năstase demonstrează importanța creării unui front comun al opoziției de dreapta pro-europene

Victoria lui Andrei Năstase în turul doi al alegerilor din Chișinău demonstrează importanța creării unui front comun al opoziției de dreapta pro-europene, fără de care aceasta nu are șanse să câștige la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, consideră analiștii politici.

Votul de ieri al chișinăuienilor a fost din nou unul politic, în contextul în care locuitorii Capitalei se opun, tradițional, preluării Primăriei de forțe politice considerate ostile interesului național, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Igor Munteanu.

El menționează că victoria lui Andrei Năstase este una colectivă a mai multor entități și grupuri politice care s-au solidarizat și au creat o ofertă suficient de matură care să atragă opțiunile votanților. Aceasta demonstrează că strategia mai multor forțe politice de dreapta de a face front comun este cea corectă, potrivit lui Igor Munteanu.

„Aceasta ne face să spunem că strategia de campanie pentru locale a fost una corectă, a mizat pe temele importante pentru alegători și creează un reviriment al întregii drepte pentru scrutinul de la sfârșitul anului 2018. Victoria s-a făcut cu un efort colectiv și al votanților de orientare pro-europeană și de orientare pro-românească. Atunci când obiectivul este clar, toate forțele sănătoase din spațiul public se orientează pentru a obține rezultat”, apreciază Igor Munteanu.

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu accentuează faptul că pentru o victorie a dreptei și la alegerile parlamentare este necesară o coaliție largă, similară celei din al doilea tur pentru Primăria Chișinăului. Principala concluzie a alegerilor din Chișinău este că victoria pentru opoziția pro-europeană constă în coeziunea forțelor și crearea unei liste comune, a mai declarat Anatol Țăranu.

„Localele au demonstrat că au existat iluzii că Chișinăul poate fi câștigat de o alianță din doar trei partide. Alegerile din Chișinău au demonstrat că o asemenea combinație politică este insuficientă pentru a câștiga alegerile. Năstase a câștigat alegerile doar atunci când a fost susținut de toate partidele proeuropene. Acest învățământ este unul fundamental pentru alegerile parlamentare. Opoziția pro-europeană are șansele să câștige alegerile în circumscripții doar concurând pe o listă comună”.

Amintim că liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a fost candidatul comun al trei partide politice, inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat. În turul doi el a fost susținut și de alte formațiuni politice de dreapta, în special Partidul Unității Naționale și Partidul Liberal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău