Opinie: Un incendiu devastator sau o explozie la depozitul de la Cobasna ar putea transforma în ruine R. Moldova

  • 15 August 13:53
Opinie: Un incendiu devastator sau o explozie la depozitul de la Cobasna ar putea transforma în ruine R. Moldova

Încă în vara anului 1990, când mai exista Uniunea Sovietică, în numele Comisiei parlamentare de ecologie, am solicitat de la instituțiile abilitate să ne informeze ce tipuri de muniții și armament se aflau în depozitul de la Cobasna. Sub masca secretului de stat nu am primit niciun răspuns la cele mai îngrijorătoare întrebări – se află depozitate la Cobasna echipamente, arme și muniții chimice, biologice și radioactive?, scrie jurnalistul Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament al R. Moldova, într-un articol publicat în Revista „NATURA”, preluat de infoprut.ro.

Potrivit sursei citate, este adevărat că în Primul Parlament se aflau câțiva deputați militari cu rang înalt din Transnistria, care cunoșteau nu puține despre tipurile de armament de la Cobasna, dar fără aprobarea Moscovei nu deschideau gura și evitau să intre în discuții pe subiecte-tabu. Totuși, în convorbirile particulare, ei împărtășeau unele argumente ale deputaților ecologiști și ne dădeau dreptate că, în cazul unei catastrofe, ar avea de suferit tot sud-vestul Uniunii Sovietice și chiar țările din bazinul Mării Negre. Din informațiile-cioburi pe care le adunam din cele mai diverse surse, ajungeam la o concluzie înspăimântătoare – un incendiu devastator sau o explozie la depozitul de la Cobasna ar putea transforma în ruine R.Moldova, regiunea Odesa și ar otrăvi pe mult timp apele Nistrului și ale Mării Negre. Oricât de ermetici și bolnavi de secretomanie erau deputații militari din Transnistria, ei își permiteau să afirme în 1990 că o explozie la depozitul de muniții ar fi mai puternică decât bombele atomice aruncate asupra orașelor nipone Hiroshima și Nagasaki (în august 1945), iar pierderile ar fi mult mai mari.

Uniunea Sovietică s-a prăbușit, dar armele ei ucigătoare mai sunt păstrate pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile centrale pro-ruse din Chișinău sunt nepăsătoare și nu cunosc nici până astăzi, dacă la Cobasna, în cele 20 de mii de tone de armament, se găsesc muniții chimice, biologice și radioactive. Am afirmat de mai multe ori și repet: depozitul de muniții se află foarte aproape de Nistru, și orice accident poate otrăvi apele fluviului și ale Mării Negre, iar Doamne ferește! în caz că există și se scurg în râu substanțele chimice, biologice și radioactive, atunci începe apocalipsa în această parte a Europei și în țările din bazinul Mării Negre.

Ca parlamentar și ecologist, am abordat de-a lungul anilor de zeci de ori această problemă deosebit de gravă la diferite conferințe regionale și internaționale, la întâlnirile cu reprezentanții organismelor și instituțiilor europene și americane, la forumurile ecologiștilor de la Kiev, Petersburg, Chișinău, Istanbul, Budapesta, Sofia, București, Odesa și Constanța, dar dincolo de compasiune, vorbe protocolare și solidaritate (în unele intervenții), nu am avansat în evacuarea munițiilor de la Cobasna. Evident că vina principală aparține Rusiei, dar și guvernelor marionete și lașe de la Chișinău. La fel, nu avem dreptul să trecem cu vederea prestația lamentabilă a misiunii OSCE în R.Moldova, a reprezentanților Germaniei, Italiei și Austriei din această organizație internațională, care au făcut permanent partizanat deschis în favoarea Federației Ruse.

Totuși, după 29 de ani de la prima interpelare, ce șanse mai am să aflu – în depozitul din Cobasna se găsesc muniții chimice, biologice, radioactive și dacă da, în ce cantități și cum sunt păstrate și păzite? Poate explozia devastatoare de la Beirut s-a auzit la Moscova și Berlin, la Roma și Kiev, poate misiunea OSCE își schimbă abordările, iar dodonii de la Chișinău se ridică din genunchi și solicită Kremlinului evacuarea munițiilor rusești de pe teritoriul R.Moldova? Sau lăsăm imensul arsenal de la Cobasna în grija criminalilor separatiști, a traficanților de arme și așteptăm mioritic Beirutul și Hiroshima în această parte a Europei?

Oameni politici, din țările bazinului Mării Negre, din Uniunea Europeană, Rusia, SUA și NATO – mă adresez vouă cu vocea a milioane de oameni îngrijorați – includeți în agenda voastră evacuarea tuturor munițiilor de la depozitul din Cobasna. Nu așteptați soluții de la liliputanii corupți și iresponsabili din conducerea de la Chișinău și Tiraspol.

Cât nu a explodat, luați bomba cu ceas în mâinile voastre, de pe malul Nistrului, și duceți-o atent în pustiurile nelocuite din Siberia. Cele peste 20 de mii de tone de muniții necunoscute, cu termen depășit, reprezintă o problemă internațională și un pericol continental.

Vă rugăm să ne auziți măcar după 29 de ani de tăcere, nepăsare și mimare de care ați dat dovadă. Nu avem altă  alternativă decât să transferăm întreaga responsabilitate pentru viitorul, securitatea și soarta a milioane de oameni din arealul Nistrului și Mării Negre spre cancelariile și parlamentele țărilor voastre. Auziți-ne și salvați-ne de moartea ascunsă între stocurile uriașe de muniții apocaliptice din Cobasna.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
26
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:9,3 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
19
Wed
16
Thu
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău