OPINIE | Un an al paradoxurilor pentru politica de la Chișinău și o consolidare a influenței Rusiei

  • 29 Decembrie 2019 18:00
OPINIE | Un an al paradoxurilor pentru politica de la Chișinău și o consolidare a influenței Rusiei

Anul politic 2019 a fost unul paradoxal, marcat de alegeri și de schimbul de putere în Republica Moldova, constată analiștii politici. Pentru prima dată după zece ani, în Republica Moldova și la Chișinău guvernează o formațiune de stânga, iar partida pro-europeană începe să se erodeze, în timp ce unioniștii încearcă să revină în primele rânduri.

Alegerile parlamentare din februarie și cele locale din toamnă au marcat scena politică în acest an. Au fost și câteva premiere: de exemplu, în Capitală, fotoliul de primar a fost câștigat pentru prima dată de un candidat de stânga, iar forțele declarate pro-europene nu mai guvernează. Analistul politic Ion Tăbârță, observă că actuala clasă politică se află într-un proces de reformare, iar președintele pro-rus, Igor Dodon vrea să controleze instituțiile statului.

”Am avut un transfer al puterii de la o coaliție pseudo-europeană la una pro-rusă camuflată, tehnocrat, cu o stație de tranziție. Această stație de tranziție este acea coaliție hibridă, atipică între PSRM și Blocul ACUM. Pierderea puterii de către ex-liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, bătăliile din justiție la care asistăm acum și tentativele lui Igor Dodon de a-l substitui pe Vladimir Plahotniuc în construcția puterii politice în R. Moldova. Asistăm la niște dispute interne în cadrul blocului ACUM, avem tentativa segmentului unionist de a reveni în prim plan”, a spus ION TĂBÂRȚĂ.

Comentatorul politic Nicolae Negru califică anul politic 2019 drept unul paradoxal, întrucât alegerile parlamentare au fost câștigate de forțele pro-europene, dar în prezent la guvernare se află forțele de stânga, filoruse.

 ”S-a vrut eliminarea unui oligarh, s-a dorit dezoligarhizarea și s-a ajuns la stăpânirea unui alt oligarh(…) nu putem să nu remarcăm cedarea puterii de către Maia Sandu, de către blocul ACUM, din motive cvasi misterioase, greu de înțeles, după ce a făcut unele concesii președintelui Dodon, care l-au plasat deasupra partidelor și instituțiilor statului. Rusia și-a luat revanșa”, a spus Nicolae Negru. 

Analistul Nicolae Negru este de părere că Rusia și-a consolidat puterea în R. Moldova pe mai multe  poziții. Tot el apreciază că perspectivele evoluției politice pentru anul viitor sunt imprevizibile, iar cetățenii s-ar putea aștepta la orice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău