Opinie | Simbolul acesta bicolor a devenit un simbol al agresiunii. Cei care poartă această panglică nu o pot folosi ca victorie asupra Germaniei naziste și în același timp ca simbolul războiului împotriva ucrainenilor

  • 20 Aprilie 2022 13:15
Opinie | Simbolul acesta bicolor a devenit un simbol al agresiunii. Cei care poartă această panglică nu o pot folosi ca victorie asupra Germaniei naziste și în același timp ca simbolul războiului împotriva ucrainenilor

Interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor războiului purtat de Rusia în Ucraina este un act absolut necesar, chiar dacă este un aspect sensibil al societății, afectată de ideologiile Kremlinului. Comentatori politici și istoricii consideră că este important ca autoritățile să poată gestiona corect potențialele provocări sau tensiuni din partea opoziției socialiste și comuniste în raport cu această lege, transmite Radio Chișinău.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că interzicerea simbolurilor războiului este o problemă complicată care ține de mentalul colectiv din Republica Moldova. El spune că oamenii sunt și astăzi influențați de pozițiile ideologice ale Moscovei impuse de-a lungul timpului în legătură cu aceste simboluri și cu ziua de 9 mai. Anatol Țăranu este de părere că această lege este absolut necesară în Republica Moldova, deși opoziția va crea tensiuni în societate pe marginea acestui subiect.

„Acest act a fost absolut necesar pe fundalul războiului din Ucraina, unde panglica bicoloră este folosită în calitate de semn distinctiv al armatei agresoare și Republica Moldova pur și simplu nu putea să treacă cu tăcere acest eveniment. Pe de altă parte, pe data de 9 mai, opoziția politică și în special opoziția comunist-socialistă, va încerca să manifeste în stilul vechi, în stilul anilor precedenți, cu folosirea panglicii ”colorado” și acest lucru, desigur va provoca tensiuni în societate. Acum totul depinde faptul cum se va comporta guvernarea și cât de eficiente vor fi acele măsuri pe care le va întreprinde guvernarea, instituțiile respective și în primul rând Ministerul de Interne, pentru a contracara un derapaj serios în societate în legătură cu evenimentele din 9 mai”.

Istoricul Anatol Petrencu amintește că acest simbol bicolor a fost interzis în perioada sovietică pentru că era considerat un element al țarismului. Apoi acesta a început să fie folosit pe unele medalii din cel de-al doilea război mondial și au revenit în folosință în mod special după ce Rusia a invadat Georgia în 2008.

„Astăzi, în ochii noștri, această panglică bicoloră este promovată de către Federația Rusă cu bună știință, mai ales din anul 2008, când a fost război împotriva Georgiei. Primele panglici în acest sens au fost aplicate atunci, după care în 2014, când a fost anexată Crimeea și mai ales acum începând in 24 februarie 2022, când Federația Rusă a început un război agresiv împotriva statului suveran Ucraina și acest simbol, această panglică este asociată cu atrocitățile pe care le promovează armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Simbolul acesta bicolor a devenit un simbol al agresiunii. Cei care poartă această panglică nu o pot folosi ca victorie asupra Germaniei naziste și în același timp ca simbolul războiului împotriva ucrainenilor. Este ceva exclus”.

Amintim că legea privind interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor V și Z, utilizate de Rusia în războiul împotriva Ucrainei, precum și a panglicii Sfântului Gheorghe a fost promulgată marți de către președinta Maia Sandu. Cei care încalcă legea riscă amenzi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău