OPINIE | Schimbările climaterice impun reguli noi în alegerea culturilor agricole cultivate

  • 05 Iunie 2019 16:00
 OPINIE | Schimbările climaterice impun reguli noi în alegerea culturilor agricole cultivate

Schimbările climaterice impun reguli noi în alegerea culturilor agricole cultivate. Republica Moldova nu mai are practic „primăvară agricolă”. Cele trei săptămâni care sunt destinate perioadei de însămânțare a terenurilor s-au transformat în cel mult o săptămână jumătate. Astfel se trece practic direct din „iarna agricolă” în „vara agricolă”, lucru care are impact asupra recoltei și nemijlocit influențează comerțul.

Opinia a fost exprimată de Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la cea de-a cincea Reuniune Anuală a Rețelei Experților Comerțului Agricol din Europa și Asia Centrală, care are loc la Chișinău în perioada 5-6 iunie, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Ușurelu, pentru prevenirea sau depășirea consecințelor condițiilor climaterice nefaste, există mai multe programe susținute de stat și de partenerii internaționali. Secretarul de stat spune că unul dintre acestea vizează procurarea și dezvoltarea rețelei antigrindină. „În 2018, suprafața terenurilor agricole acoperite de protecția antigrindină s-a mărit semnificativ, punându-se în circuit 11 puncte rachetare la Hâncești, șapte la Cantemir”. De asemenea, pentru a diminua efectul consecințelor nefaste ale schimbărilor climaterice sunt aprobate noi metode de asistență a producătorilor agricoli prin măsuri ce vizează mărirea procentului pentru prima de asigurare.

Iurie Ușurelu a mai spus că agricultura nu va deveni rentabilă, atâta timp cât ceea ce se va produce nu se va vinde. Actualmente, peste 60% din export are loc spre piețele UE. În continuare se pune accent și pe explorarea noilor piețe de desfacere, China în acest sens fiind o destinație dorită. „China la moment este unul dintre cei mai stabili importatori de vinuri moldovenești de calitate. 12% din totalul de vinuri exportate din Moldova se regăsesc acum pe piața Chinei”, mai spune secretarul de stat.

În cadrul evenimentului organizat Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, economista FAO, Irina Kobuta, a declarat că importul produselor agricole de către China a crescut sub presiunea creșterii cererii de alimente și trecerea de la politica de autosuficiență la cea care favorizează mai mult comerțul deschis, transformând China în al treilea importator mondial după Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. „Statele din regiune trebuie să consolideze cooperarea devenind astfel mai bine pregătite și mai bine informate pentru a beneficia de această oportunitate”, a menționat economista.

La reuniune participă experți în comerțul agricol din 12 state post-sovietice alături de reprezentanți ai acestor state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău