OPINIE | România și Ucraina au avut temeri diferite privind schimbarea puterii de la Chișinău

  • 03 Iulie 2019 08:15
OPINIE | România și Ucraina au avut temeri diferite privind schimbarea puterii de la Chișinău

România și Ucraina au avut temeri diferite în legătură cu schimbarea puterii din Republica Moldova. În timp ce Ucraina se temea de refacerea unei relații cu Federația Rusă chiar la granițele ei, o parte din oamenii de decizie de la București încă susțineau reprezentanții fostei guvernări. Opiniile au fost prezentate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Pentru România lucrurile s-au prezentat cu totul altfel pentru că România nu s-a așteptat la o asemenea deviere și să existe o asemenea înțelegere la Chișinău între două extreme, dreapta și stânga. Ceea ce n-au înțeles nici România, nici Ucraina este că în Republica Moldova există o problemă mult mai mare și ea se numea mafiotizarea statului”, consideră jurnalistul Ion Terguță.

Ion Terguță consideră că în România s-a întâmplat un fel de colaps la nivel de servicii secrete pentru că a existat un proiect despre care nu se prea cunoaște. „Probabil, România a încercat altceva în Republica Moldova decât era la vedere și, la un moment dat, a trebuit să-și ajusteze scenariile”, spune Ion Terguță. Jurnalistul s-a referit la faptul că România ar fi mizat pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc și nu s-a așteptat la schimbarea de guvernare care a avut loc în Moldova.

Președintele Asociației „Expert-Grup” din România, Sorin Ioniță, consideră că în legătură cu actuala majoritate de guvernare de la Chișinău încă mai există riscuri având în vedere viziunile destul de diferite ale celor două forțe care formează coaliția. În opinia lui, înțelegerea care s-a făcut la Chișinău nu este una tocmai firească, de aceea și autoritățile române nu știau exact cum să reacționeze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:1,5 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
19

Curs oficial BNM 04 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău