OPINIE | Niciunul dintre cei trei mari jucători n-a avut de câștigat în alegeri

  • 24 Octombrie 2019 08:31
OPINIE | Niciunul dintre cei trei mari jucători n-a avut de câștigat în alegeri

Niciunul dintre cei trei mari jucători de pe arena politică moldovenească, Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat, n-a avut de câștigat la alegerile locale din 20 octombrie. După primul tur de scrutin, datele arată că toți trei au obținut rezultate mai slabe, decât era de așteptat. De această părere este comentatorul politic Victor Ciobanu și a fost expusă în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Potrivit lui, socialiștii au acumulat mai puține voturi decât s-au așteptat, n-au câștigat primării mari, chiar și în sud a obținut rezultate mult mai slabe decât s-au așteptat. Blocul ACUM a luat un vot politic insuficient pentru o guvernare care s-a impus ca forța care aduce schimbarea, iar dincolo de Chișinău rezultatele sunt slabe. Iar rezultatul PDM arată că, deși a obținut numărul cel mai mare de primării, acestea sunt primării mici, sătești.

Comentatorul politic Victor Stepaniuc este de părere că toate partidele de opoziție, în afară de Partidul Democrat, au adăugat la scor în scrutinul local de duminică și acest lucru demonstrează că guvernarea trebuie să fie mai eficientă. „La următoarea etapă, partidele acestea, ori așa cum sunt ele, ori printr-o coeziune, o să le facă probleme formațiunilor din alianța de guvernare. Și pe eșichierul de stânga, și pe eșichierul de dreapta. În acest sens, noi nu putem să vorbim despre o victorie decisivă, dar nu putem vorbi nici de perdanți”, a declarat Stepaniuc.

În opinia lui, una dintre lacunele procesului electoral ține de faptul că actualmente nu se știe numărul exact al alegătorilor. A doua lacună, spune Stepaniuc, este finanțarea campaniilor electorale, „ea nu este transparentă”. „Noi nu putem astăzi să semnăm nici pentru un partid politic că noi știm precis câți bani a cheltuit. Iată acolo trebuie organele să se ocupe”, a adăugat comentatorul.

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, susține că acest scrutin local a fost mult mai liber, fără folosirea resursei administrative în așa măsură cum era înainte. Totuși, președintele IIS are trei pretenții față de acest scrutin: netransparența cheltuielilor, condiții inegale de reflectare în media și neincluderea candidatului independent Ruslan Codreanu în campania electorală.

Potrivit lui Andrei Popov, votul politic acordat pentru consiliile raionale arată că cel mai mare câștigător al acestui scrutin este blocul ACUM, urmat de PSRM, iar PDM a suferit cea mai mare înfrângere. Totodată, Partidul Politic Partidul Nostru și Partidul Politic „Șor” au obținut rezultate „puțin așteptate”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău