OPINIE | Niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în 1989-1990 în rândul societății

  • 05 Septembrie 2019 08:22
OPINIE | Niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în 1989-1990 în rândul societății

Actualmente, niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în anii 1989-1990 în rândul societății. Numărul mare de partide de pe eșichierul unionist înseamnă dispersarea voturilor. Pentru a înregistra un succes, aceste formațiuni politice trebuie să coaguleze într-o formă sau alta.

Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.


Comentatorul politic Anatol Țăranu susține că existența mai multor partide care reprezintă susținătorii unionismului nu favorizează rezultatul electoral pentru acest segment. În opinia lui, nu se va putea merge foarte mult pe această formulă și trebuie să se producă coagularea forțelor unioniste.

Președintele Partidului Popular Românesc Vlad Țurcanu susține că forțele unioniste nu se vor coagula niciodată. „S-a încercat să se discute cu liderii acestora. În primul rând, orgoliile personale prevalează, în al doilea rând, sunt lideri pe acest segment care au misiune să țină acest electorat în stare de dezorganizare”, susține politicianul. În opinia lui, alegerile apropiate vor fi un test foarte bun pentru partidele unioniste. În funcție de ce scor vor obține formațiunile, oamenii vor înțelege că multe dintre partide sunt doar pe hârtie și întrunesc un număr infim de persoane. „În felul acesta, se creează impresia că sunt mulți, dar fără greutate. Alegerile sunt un test extraordinar pentru că acolo va fi clar cine și cât costă”, a menționat președintele PPR.

Deputatul în primul Parlament Valentin Dolganiuc este de părere că actualmente niciun partid unionist nu poate crea starea de spirit care a existat în 1989-1990 în rândul societății. „Noi suntem în căutare și venim cu o asemenea idee: este necesară o mișcare de rezistență și unitate națională care ar întruni toate partidele politice, toată societatea civilă care este pe segment, care ar întruni materia cenușie cum ar fi toate uniunile de creație, instituțiile de învățământ. Noi avem nevoie de intelectualitate. Dacă aici nu se va regăsi intelectualitatea, materia cenușie a unei națiuni, atunci noi nu avem nicio șansă, nu avem sorți de izbândă”, a menționat Valentin Dolganiuc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău