Opinie | Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale adoptată recent de Parlament este un pas timid al actualei guvernări

  • 07 August 2023 14:44
Opinie | Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale adoptată recent de Parlament este un pas timid al actualei guvernări

Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale adoptată recent de Parlament este un pas timid al actualei guvernări, dar în direcția corectă, este de părere analistul Igor Boțan. Directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui nu este sigur, însă, dacă a fost nevoie de această lege, iar faptul că sunt multe primării nu ar fi o problemă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri la IPN cu genericul „Amalgamarea localităților ca necesitate, proces și scop”, transmite Radio Chișinău.

Potrivit deputaților PAS, autori ai inițiativei, legea are ca scop crearea unui cadru normativ necesar pentru amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi în vederea consolidării capacităților administrative ale autorităților publice locale și prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, doctor în drept, a precizat că în ultimii 10-15 ani localitățile din Rep. Moldova s-au schimbat spre bine anume datorită administrațiilor publice locale, iar faptul că avem prea multe primării nu este o problemă.       

Eu până în prezent nu sunt sigur dacă a fost nevoie de această lege. Pentru că din păcate noi am fost conduși în această direcție că avem prea multe primării/ primari și că avem un sistem fragmentat. Situația nu este chiar așa. La momentul actual cum este Rep. Moldova, lipsită de suficiente resurse pentru dezvoltare și lipsită de tradiții democratice, sistemul acesta este un fundament important. Problema este că guvernanții pe parcursul a 30 de ani nu au înțeles cât este de importantă administrația locală și cât de important este de a o înzestra cu suficiente instrumente, faptul că avem prea multe primării, nu este o problemă”, a declarant Viorel Furdui.        

Expertul permanent al proiectului Igor Boțan a subliniat că acum reforma este necesară.

Reforma este necesară, dar autoritățile înțeleg că societatea nu este pregătită pentru această reformă. Ceea ce a întreprins guvernarea este un pas timid, dar în direcția corectă”, a precizat Igor Boțan. 

Proiectul de lege cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău