OPINIE: La un an de la alegerile parlamentare, situația politică din R.Moldova s-a schimbat doar prin înlocuirea unui regim oligarhic cu altul

  • 24 Februarie 2020 14:31
OPINIE: La un an de la alegerile parlamentare, situația politică din R.Moldova s-a schimbat doar prin înlocuirea unui regim oligarhic cu altul

La un an de la alegerile parlamentare din Republica Moldova, situația politică s-a schimbat doar prin faptul că un regim oligarhic a fost înlocuit cu altul. Unul din cele mai discutate domenii a fost cel al justiției, în care au fost înregistrate atât succese cât și insuccese, constată experții.

La 24 februarie se împlinește un an de la ultimele alegeri parlamentarecare au rămas în istorie și ca singurul scrutin parlamentar desfășurat în baza sistemului electoral mixt, când 51 de deputați au fost aleși în circumscripții uninominale. În vara anului trecut, Parlamentul a anulat controversatul sistem electoral.

Cea mai mare realizare a acestui Parlament a fost destrămarea regimului construit de fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Acesta însă a fost înlocuit cu altul, care încearcă și deturnarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.

„Da, poate noi nu mai avem acea verticală a puterii ca în timpul lui Plahotniuc, dar, totodată nu putem spune că la capitolul democrație Republica Moldova a câștigat. Mai degrabă am avut un simplu foc de paie la acest capitol în timpul Guvernului Sandu ca mai apoi Republica Moldova din nou să se împotmolească în aceste meandre ale unui sistem politic defectuos.”

Domeniul justiției a fost unul din cele mai discutate atât în campania electorală de anul trecut, cât și de guvernele formate în urma alegerilor. În această perioadă au fost înregistrate atât succese cât și insuccese în acest sector, constată expertul de la Centrul de Resurse Juridice, Ion Guzun.

„A fost un an plin de succese și insuccese, dar cel puțin a fost un început bun ca puterea judecătorească să consolideze și să nu fie a treia putere în stat, dar una din cele trei puteri în stat.”

Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 în Parlament au acces patru formațiuni – Partidul Socialiștilor cu 35 de mandate, Partidul Democrat – cu 30, Blocul ACUM – cu 26, Partidul Șor – cu 7 mandate și trei deputați independenți. Între timp, PSRM a mai obținut un mandat de deputat, Blocul ACUM s-a divizat în fracțiunile PAS și PPDA, iar un deputat a părăsit blocul, iar recent și șase foști deputați democrați și-au format propriul grup parlamentar, motivând că nu agreează apropierea dintre PDM și PSRM.

Actualul Parlament a fost practic blocat până în luna iunie deoarece nu se putea forma o coaliție majoritară. În iunie a fost creată alianță politică PSRM-ACUM, nerecunoscută de fosta guvernare PDM, ajungându-se la dualism de putere. Noua coaliție a rezistat însă doar până în luna noiembrie când PSRM și PDM au demis Guvernul în frunte cu președinta PAS Maia Sandu și au învestit un nou Cabinet de miniștri format în temei din consilieri ai lui Igor Dodon.

Alegerile din 2019 au rămas în istorie și ca singurul scrutin parlamentar desfășurat în baza sistemului electoral mixt, când 51 de deputați au fost aleși în circumscripții uninominale. În vara anului trecut, Parlamentul a anulat controversatul sistem electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău