OPINIE | În dosarele „furtului miliardului” se observă o justiție selectivă

  • 03 Decembrie 2018 09:38
OPINIE | În dosarele „furtului miliardului” se observă o justiție selectivă

În dosarele care se referă la frauda bancară se observă o justiție selectivă. În timp ce unele persoane care ar avea tangență cu „furtul miliardului” sunt condamnate și își ispășesc pedeapsa, dosarele altelor persoane nici nu au ajuns în instanța de judecată. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ion Guzun, director de programe la Centrul de Resurse Juridice, susține că dosarele legate de frauda bancară sunt de interes public atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru partenerii de dezvoltare, care susțin instituțiile de stat pentru a fi mai puternice. Ion Guzun se întreabă cum, de exemplu, pe omul de afaceri Veaceslav Platon „îl fură” practic din Ucraina și într-un an și ceva este și condamnat definitiv, cum pe fostul premier Vlad Filat – la fel, iar în cazul fostului președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, dosarul încă nu a ajuns în instanța de judecată. „Dosarele despre care am vorbit, după părerea mea, dacă luăm pe anumite elemente, arată în mod clar o justiție selectivă, indiferent dacă este cu implicarea procurorilor sau în detrimentul procurorilor. Cu siguranță, instanțele judecătorești aici își joacă rolul”, spune Ion Guzun.

Victor Munteanu, avocatul fostului premier Vlad Filat, susține că sentința pronunțată în cazul lui Vlad Filat nu se referă la furtul miliardului, el a fost condamnat pentru acte de corupție și trafic de influență. „De aceea, nu este potrivită cumva asocierea cu alte personaje, nu figurează numele lui Veaceslav Platon în sentința domnului Filat. Vreau să fac foarte clar această diferențiere”, a menționat apărătorul. Victor Munteanu spune că pe dosarul lui Vlad Filat sunt depuse două cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului – una se referă la ceea ce ține de faza prejudecătorească, iar a doua – la fondul cauzei în care au fost înregistrate mai multe încălcări, inclusiv judecarea procesului în ședință închisă, lipsirea dreptului de mandat înainte ca Curtea Supreme de Justiție să se pronunțe definitiv.

Valeriu Pleșca, avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon, spune că toate probele prezentate de apărare în dosarele acestuia au fost respinse. De asemenea, din proces a fost exclus inculpatul și apărătorii săi. „S-au judecat singuri între ei. Acolo n-a fost un proces echitabil”, spune Valeriu Pleșca. Apărătorul spune că la CEDO sunt depuse patru plângeri care se referă la procesul de judecată. Până în prezent, pe două s-a comunicat, iar pe una s-a terminat comunicarea, ceea ce înseamnă că va fi pronunțată hotărârea Curții.

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău