Opinie | Funcționarea Autorității Naționale de Integritate este tergiversată intenționat

  • 10 Octombrie 2017 13:24
Opinie | Funcționarea Autorității Naționale de Integritate este tergiversată intenționat

Funcționarea Autorității Naționale de Integritate este tergiversată intenționat, de mai bine de un an de la crearea sa, susțin reprezentanții opoziției și ai societății civile, după ce luni, 9 octombrie, ambii candidați la funcția de președinte al ANI au picat testul cu poligraful. În aceste condiții, Consiliul de Integritate al acestei autorități urmează să organizeze un nou concurs. 

Autoritatea Națională de Integritate este nefuncțională de mai bine de un an de la înființarea sa, iar concursul care a durat timp de mai multe luni fără să aibă o finalitate demonstrează că instituția a fost creată din start cu această intenție, a comentat pentru Radio Chișinău experta Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice. Scopul este amânarea verificării declarațiilor de avere ale funcționarilor, potrivit expertei.

„Îmi pare tot concursul acesta mai degrabă un circ decât un concurs real. Instituția asta eu cred că nu a fost creată cu voința ca să fie lucrativă. Se face tot posibilul ca să tergiverseze alegerea președintelui și vicepreședintelui ca să nu efectueze verificările declarațiilor de integritate”, a spus Nadejda Hriptievschi.

Secretarul General al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, consideră că în spatele acestor tergiversări ar sta Partidul Democrat care caută un candidat obedient la conducerea ANI.

„Noi înțelegem că ANI va completa lista instituțiilor aflate sub controlul PDM, iar PDM la moment este în căutarea unui președinte obedient care va executa indicațiile sale, în special în contextul anului electoral 2018”, a declarat Igor Grosu.

Vicepreședintele PDM Sergiu Sârbu a negat acuzațiile, susținând că ANI a fost creată în conformitate cu normele și recomandările internaționale.

„Legislația a fost modificată conform tuturor recomandărilor și practicilor internaționale, conform expertizei internaționale. Consiliul de Integritate a fost desemnat  conform tuturor procedurilor de transparență publică, cu reprezentanți ai societății civile, experți. Consiliul este responsabil de acest proces. Absolut nu avem nicio atribuție”, a spus Sergiu Sârbu.

Autoritatea  Națională de Integritate, care ar trebui să verifice averile și interesele funcționarilor publici a fost creată încă de la 1 august 2016. Până acum a fost format, cu întârziere de câteva luni, Consiliul de Integritate al ANI, printre atribuțiile căruia este și alegerea președintelui și vicepreședintelui instituției.

Consiliul este nevoit să lanseze un nou concurs pentru funcția de președinte după ce ambii candidați Teodor Cârnaț și Victor Strătilă au picat testul cu detectorul de minciuni, iar concursul pentru funcția de vicepreședinte este în desfășurare. Alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI însă nu este ultima etapă care va asigura funcționalitatea instituției, urmând să fie angajați și ofițeri ide integritate care vor verifica declarațiile de avere și interese.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău