OPINIE EXPERT: R.Moldova se află în incertitudine pe domeniul securității, este într-o zonă gri

  • 24 Aprilie 2018 09:15
OPINIE EXPERT: R.Moldova se află în incertitudine pe domeniul securității, este într-o zonă gri

Actualmente Republica Moldova este în situație de incertitudine în ceea ce privește domeniul de securitate. Declarația a fost făcută de fostul ministru al apărării, liderul Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, întreg cadrul legislativ ce ține de problemele de securitate națională și apărare este în suspans.

„Strategia de securitate națională care a expirat în 2014 și versiunea nouă, care a fost elaborată de o comisie prezidențială a fost adoptată la nivel prezidențial, nu și-a mai văzut finalitatea, fiind abrogată de președintele Igor Dodon”, spune fostul ministru.

De asemenea, Strategia apărării naționale elaborată în 2016 este un draft, a fost elaborată la Guvern și nu a mai ajuns în Parlament.

În pofida faptului că situația internațională și factorii de securitate în jurul Republicii Moldova se agravează și aduc noi provocări la adresa securității țării, Moldova nu-și exprimă ceea ce își dorește.

„De aceea, noi, volens-nolens, singuri ne autodefinim ca o zonă tampon, buffer, zonă gri, în care nimic nu se întâmplă”, susține Viorel Cibotaru.

Veaceslav Berbeca, director de programe IDIS Viitorul, consideră că va fi foarte greu de realizat anumite inițiative în domeniul securității din moment ce există diferențe foarte mari de opinii între Guvern și Președinție. Potrivit lui, Republica Moldova va putea asigura securitate regională în momentul în care își va reforma instituțiile statului.

„În cazul în care Republica Moldova, la capitolul democrație, este un stat considerat în zona hibrid, adică un stat care nu a evoluat spre democrație liberală așa cum ne-am fi dorit noi, asta comportă anumite probleme. Atunci când Moldova este cel mai sărac stat din Europa, asta înseamnă că provoacă migrația, criminalitatea și multe alte probleme”, este de părere Veaceslav Berbeca.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău