OPINIE: Directorul ANSP în fiecare apariție pur și simplu minte

  • 16 Aprilie 2020 15:20
OPINIE: Directorul ANSP în fiecare apariție pur și simplu minte

Autoritățile Republicii Moldova au gestionat într-un mod dezastruos pandemia de COVID19. Valeriu Pașa, manager de proiecte, Comunitatea WatchDog, consideră că după mai bine de o lună de când a fost depistat primul caz testat pozitiv, „ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu nu cunoaște procedurile medicale, medicul țării Nicolae Furtună prezintă informații false, iar președintele Igor Dodon nu are nicio atribuție legală de a fi membru al Comisiei Pentru Situații Excepționale”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Pandemia și Politica, barierele și șansele consensului”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Guvernarea, pe de o parte, lamentabil, a prăvălit gestionarea acestei crize începând cu primele etape, mă refer la etapa de prevenire a apariției și acutizării ei. Efectiv, ei au luat în bătaie de joc pe toți cei care au insistat să fie luate anumite măsuri. Au mințit, falsificat informații și declarații, lucru care a ieșit  la iveală, începând de la informațiile privind dotarea spitalelor, procurările de echipamente de protecție. La o lună și două zile de când Centru Pentru Achiziții în Sănătate a demarat o licitație pentru procurarea de echipamente, până în ziua de astăzi acestea nu au fost livrate medicilor”, a declarat Valeriu Pașa.

Expertul a adus mai multe acuzații grave atât ministrei sănătății Viorica Dumbrăveanu, cât și directorului Agenție Naționale Pentru Sănătate Publica Nicolae Furtună.

„Este dezastruoasă gestionarea crizei în sănătate, inclusiv cu ministrul care habar nu are despre ce vorbește. Doamna Dumbrăveanu nu cunoaște până acum procedurile medicale, poate dumneaei este un manager capabil de politici publice, dar nu în situația exactă în care ne aflăm astăzi și un medic șef al Republicii Moldova, mă refer la domnul Furtună, care în fiecare apariție, în proporție nepermis de mare, pur și simplu minte. Prezintă informații false, minte, medicul șef al țării”, a adăugat Valeriu Pașa.

„Nici șeful statului Igor Dodon, care este membru al Comisie Pentru Situații Excepționale, nu are pârghiile legale de a face parte din componența acestui grup de lucru. „Acum un președinte de țara care nu are niciun fel de atribuții legale, dar zero, se amestecă în felul în care Comisia, guvernarea, acea Comisie Națională Pentru Sănătate Publica, gestionează această criza. Nu poți altfel să tratezi decât dezastru, inclusiv prevenirea acestei crize, măsurile de evidență a populației, măsurile coercitive. Toate sunt urmările incompetenței, nu este problema lipsei de resurse, că nu s-a pus problema că nu avem bani să cumpărăm halate măști, viziere”, a afirmat Valeriu Pașa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău