OPINIE | Compromisul rațional ar fi un guvern tehnocrat ce va reseta viața politică

  • 27 Iunie 2020 12:40
OPINIE | Compromisul rațional ar fi un guvern tehnocrat ce va reseta viața politică

„Suntem într-o situație gravă și este nevoie de o concertare a partidelor politice pentru a găsi un compromis rațional”, susține directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. În viziunea sa, acest compromis rațional ar fi un guvern de profesioniști, tehnocrați, oameni apartinici, care se vor angaja pentru o perioadă limitată de timp să scoată Republica Moldova din această criză, din această primejdie epidemiologică. Și de asemenea să pregătească țara, societatea pentru alegeri libere și corecte, care ar reseta viața politică, ar aduce o nouă configurație de partide politice cu o legitimitate mult mai puternică decât în prezent în viitorul parlament.

„Este nevoie de un guvern care să aibă o susținere puternică în parlament pentru niște sarcini exacte. Și aceste sarcini exacte sunt: 1. să punem capăt acestei epidemii; 2. să oprim aprofundarea crizei economice și poate să relansăm economia și 3. să pregătim societatea pentru alegeri parlamentare libere și corecte, care ar oferi condiții egale de competiție politică pentru toate forțele politice, indiferent de coloratură și indiferent de opțiunea geopolitică, astfel încât cetățenii să decidă cine este mai bine pregătit pentru a conduce Republica Moldova pentru următorii patru ani”, a declarat Victor Chirilă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Referitor la faptul că Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr le-ar putea fi afectată imaginea dacă cumva votează împreună cu partidul lui Andrian Candu sau cu Partidul Șor, directorul APE a menționat că „le afectează imaginea, dacă ei vor prelua guvernarea în mod direct”. În opinia sa, nu ar exista niciun pericol pentru Platforma DA, PAS, Grupul Pro Moldova, Partidul Democrat, dacă ele ajung la o înțelegere, să creeze un guvern de tehnocrați, de profesioniști, care nu vor face politică și care nu se vor angaja în afaceri. De asemenea, dacă acestea se vor dedica pentru a scoate țara din această criză gravă și să pregătească societatea pentru noi alegeri parlamentare libere și corecte.

Victor Chirilă este de părere că la anticipate, fără îndoială, se va ajunge. „Eu cred că după alegerile prezidențiale. Înainte de alegerile prezidențiale mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla. Înțeleg că nu este posibil și din punct de vedere constituțional, doar cu condiția că domnul Dodon își va da demisia, ceea ce este irealist. Dar dacă partidele din opoziție reușesc să gândească rațional și ca oameni de stat, atunci se poate găsi o soluție care într-un timp foarte scurt să organizeze alegeri libere și corecte”, opinează directorul APE.

Potrivit lui, Guvernul Chicu trebuie debarcat, pentru ca să fie oprită această epidemie de COVID. În opinia sa, „acest guvern demonstrează că nu poate face față, nu apelează la asistența externă, europeană, anume la cea metodologică, și la cea financiară, partenerii externi nu au încredere în acest guvern, dialogul este foarte deficitar”. Al doilea motiv este că trebuie relansată economia și acest lucru, potrivit lui, poate fi făcut nu cu Rusia, ci este nevoie de asistența lumii occidentale, înainte de toate, a Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău