Opinie | Comportamentul și declarațiile lui Dodon pun la îndoială legitimitatea mandatului său

  • 08 Februarie 2017 12:58
Opinie | Comportamentul și declarațiile lui Dodon pun la îndoială legitimitatea mandatului său facebook

Președintele Igor Dodon a acționat, în timpul vizitei sale la Bruxelles, ca un lider de partid și ca un agent ale Federației Ruse și nu ca un șef de stat, comentează experți ide la Chișinău.

Aceștia se referă în special la declarațiile lui Igor Dodon legate de denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și inoportunitatea deschiderii unui oficiu de legătură NATO la Chișinău.  

Igor Dodon susține că a reiterat la Bruxelles că va sprijini o decizie de abrogare a Acordului de asociere, considerând că după doi ani de implementare a acestuia, situația în Republica Moldova s-a înrăutățit, iar încrederea în instituțiile europene în rândul populației, a scăzut. Totodată, el a menționat necesitatea restabilirii relațiilor cu Federația Rusă și a propus lansarea unor negocieri trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă în domeniul comerțului. 

De asemenea, Igor Dodon s-a pronunțat în cadrul unei conferințe comune de presă cu secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller pentru amânarea deschiderii unui oficiu de legătură NATO la Chișinău, care, în opinia sa ar contraveni intereselor Republicii Moldova și a cerut semnarea unui document cu NATO prin care Alianța să recunoască statutul de neutralitate a Republicii Moldova. 

Rose Gottemoeller a precizat că NATO cooperează cu un șir de state independente, arătând că neutralitatea nu înseamnă izolare, iar Republica Moldova are semnat un plan de acțiuni cu NATO în care îi este recunoscut statutul de neutralitate. În ce privește oficiul de legătură, oficialul NATO a precizat că acesta va avea o misiune eminamente civilă și că asemenea structuri există în mai multe state, inclusiv în Rusia.

Comportamentul și declarațiile lui Igor Dodon la Bruxelles sunt ale unui lider de partid și nu ale unui șef de stat, ceea ce provoacă semne de întrebare față de legitimitatea mandatului său, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu.

Iar expertul Ion Tăbârță consideră că Igor Dodon a reprezentat la Bruxelles mai degrabă interesele Moscovei decât ale Chișinăului.

Și unii politicieni de la Chișinău au criticat declarațiile lui Igor Dodon. Partidul Democrat a transmis un comunicat de presă că acesta nu a acționat ca un președinte al tuturor cetățenilor și condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de Igor Dodon. Iar liderul PL Mihai Ghimpu a comentat comportamentul și declarațiile lui Igor Dodon ca fiind ilare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău