OPINIE | Cine lovește în leul moldovenesc (Mold-Street)

  • 13 Aprilie 2019 13:37
OPINIE | Cine lovește în leul moldovenesc (Mold-Street)

În ultima lună leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 3% față de dolarul american și cu aproape 4% față de moneda europeană unică. În consecință, vineri 12 aprilie, la casele de schimb valutar un euro era deja vândut la un curs de 19,9 - 20,1 de lei, iar un dolar a urcat la aproape 17,8 lei.

Mai mult, vineri la casele de schimb valutar din Chișinău s-a atestat pe alocuri o cerere speculativă de valută. Suprinde și perioada în care are loc - înainte de sărbătorile de Paște, pe când în alți ani tendința era inversă - de apreciere a leului, constată Mold-Street.com

Evoluția respectivă ar putea fi apreciată ca pe o simplă fluctuație, dacă nu ar exista contextul politic negativ și anume incertitudinea politică ce a cuprins țara după alegerile parlamentare și posibilitatea unor alegeri anticipate.

La aceasta se adaugă și creșterea prețurilor la resursele energetice și anume la gazul natural. Or, Moldovagaz cumpără gaze în dolari de la Gazprom, iar majorarea cu circa 26% a prețului de import semnifică și faptul că are nevoie de mai mulți dolari pentru a plăti pentru metan.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, care a prognozat încă anul trecut o depreciere lentă dar sigură a leului moldovenesc, susține că această tendință se va menține și în continuare.

Potrivit lui Mihalache, dolarul ar putea trece peste câteva luni de nivelul de 18 lei, iar la finele anului 2019 chiar și la un curs de 18,7 lei. În schimb moneda europeană ar putea ajunge și trece de nivelul de 21 de lei.

Totodată, economistul vede și o posibilă accelerare a ratei inflației care poate trece de 10% în trimestrul III al anului 2019.

Ceea ce îl îngrijorează cel mai tare pe expertul Sveatoslav Mihalache este faptul că o importantă instituție financiară din țară "se joacă cu focul" intervenind pe piață și stimulând actuala depreciere a monedei naționale.

Potrivit lui Mihalache, în condițiile în care băncile dețin lichidități foarte mari sub formă de depozite la vedere estimate la circa 20 miliarde lei, un astfel de joc ar fi foarte riscant ar putea provoca panică pe piață.

Mai adăugăm că Banca Națională a Moldovei deține în prezent rezerve de 2,82 miliarde de dolari, se mențin la același nivel deja de o lună de zile. Acestea ar fi suficiente de a stabiliza situația.

De notat că Guvernul a prognozat pentru anii 2019-2021 o depreciere moderată a leului, iar cursul mediu va oscila între 17,2 lei și 18,5 lei pentru un dolar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
0,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău