Opinie | Cetățenii din mun. Bălți au dat dovadă de lipsă totală de interes față de cei doi candidați. Este un rezultat rușinos pentru primarul Nicolai Grigorișin

  • 20 Decembrie 2021 11:54
Opinie | Cetățenii din mun. Bălți au dat dovadă de lipsă totală de interes față de cei doi candidați. Este un rezultat rușinos pentru primarul Nicolai Grigorișin

Nicolai Grigorișin a fost ales, duminică, primar al municipiului Bălți cu puțin peste 7000 de voturi, iar contracandidatul său, Nicolai Chirilciuc a acumulat ceva mai mult de 1200 de voturi. Asta în situația în care la urnele de vot erau așteptați peste 100 de mii de alegători. În același timp, numărul buletinelor nevalabile a fost mai mare decât scorul electoral al celui de-al doilea concurent. Opiniile experților de la Bălți sunt împărțite în ceea ce privește reprezentativitatea primarului, care a fost ales pe un mandat incomplet pentru următorii doi ani, transmite Radio Chișinău.

În ultimele 12 luni, locuitorii orașului Bălți au participat la alegeri de cinci ori. Turul doi pentru alegerea edilului de la Bălți s-a desfășurat în condițiile unui absenteism pronunțat al alegărilor și pe fundalul unui protest al susținătorilor Marinei Tauber de la Partidul „Șor”, învingătoarea primului tur. Aceasta a fost exclusă din cursă prin hotărâre de judecată, pe ultima sută de metri, din cauza utilizării surselor financiare nedeclarate.

Alegerile din 19 decembrie de la Bălți vor intra în istorie ca având cea mai scăzută rată de participare, iar primarul ales în asemenea condiții nu poate fi reprezentativ, a declarat pentru Radio Chișinău Diana Grosu, președinta Asociației LEX XXI din Bălți.

„Cetățenii din mun. Bălți au dat dovadă de lipsă totală de interes față de cei doi candidați. Foarte multe buletine de vot au fost anulate, pe al doilea loc au fost buletinele de vot stricate. Apreciem ca pe o palmă dată autorităților ca organizatori ai acestor alegeri și un cartonaș roșu celui care a câștigat. (...) Este un rezultat rușinos pentru domnul primar Grigorișin. El nu este reprezentativ, foarte nereprezentativ. E clar că locuitorii mun. Bălți nu-l susțin pe Nicolai Grigorișin, așa arată rezultatele.”

Și editorialistul de la portalul NordNews, Anatol Moraru crede că noul primar ar trebui să-și asume eventualele reproșuri de nereprezentativitate. Totuși, Nicolai Grigorișin devine un primar reprezentativ, în opinia editorialistului, din moment ce are sprijinul Consiliului Municipal, controlat de formațiunea lui Renato Usatâi.  

„Majoritatea în acest Consiliu municipal aparține reprezentanților formațiunii „Partidul Nostru”. Chiar dacă noi cunoaștem că, între timp, dl Usatîi s-ar fi desolidarizat, dar zic că pentru doi ani Grigorișin ar putea fi o piesă reprezentativă, evident pe un anumit segment. Nu va acoperi toate preferințele, chiar dacă domnia sa ar putea să se declare „primar al tuturor” (...) Cel puțin pentru doi ani, de bine de rău el va putea să gestioneze ceea ce înseamnă viața socială, economică și culturală a municipiului.”

Primarul ales, Nicolai Grigorișin, s-a declarat mulțumit de rezultat și a spus că procentul alegătorilor care au votat este, în opinia sa, „un număr solid”. Grigorișin a spus că în calitate de primar este deschis să colaboreze „cu toți cei care vor să ajute orașul Bălți.”

În vârstă de 50 de ani, primarul ales este militar de formație. Nicolai Grigorișin a făcut parte, începând cu 2015, din echipa lui Renato Usatîi, fiind mai mulți ani viceprimar, iar după alegerile locale noi din 2018 a exercitat un mandat incomplet de primar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău