Opinie: Republica Moldova ar trebui să se integreze în UE fără Transnistria

  • 02 Septembrie 2014 13:44
Opinie: Republica Moldova ar trebui să se integreze în UE fără Transnistria

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la autoproclamarea independenței regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Așa numita Republica Moldovenească Nistreană s-a declarat independentă față de Chișinău la 2 septembrie 1990 pe fundalul perestroikăi din fosta Uniune Sovietică, dar până în prezent aceasta nu a fost recunoscută oficial de niciun stat.

În pofida acestui fapt, autoritățile din regiune, controlate și dirijate de Moscova, potrivit politicienilor și analiștilor, insistă asupra dreptului la autodeterminare. În plus, experții de la Chișinău consideră existența regiunii secesioniste drept principala piedică în drumul european al Republicii Moldova. 

Autoproclamarea independenței Transnistriei a dus la apariția a încă unui conflict în spațiul post-sovietic, despre care majoritatea analiștilor independenți susțin că este organizat și dirijat de la Kremlin. În 1992 s-a ajuns la un conflict armat, care însă a încetat după câteva luni. Așa-numitul conflict înghețat continuă și în prezent, iar fără soluționarea acestuia Republica Moldova nu are nicio șansă să devină membru al Uniunii Europene, a declarat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă.

Pe de altă parte, analistul Anatol Țăranu consideră că diferendul transnistrean nu va putea fi reglementat atâta timp cât acesta va fi susținut practic deschis de Moscova, astfel că Republica Moldova ar trebui să urmeze scenariul cipriot și să se integreze în Uniunea Europeană fără regiunea secesionistă din estul țării.

În timp ce regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca de un stat independent și nu exclude o posibilă uniune cu Federația Rusă, Chișinăul optează pentru reintegrarea țării și acordarea unui statut special Transnistriei. În prezent negocierile pentru reglementarea conflictului se desfășoară în așa-numitul format 5+2, dar în pofida existenței acestuia de aproape 10 ani, părțile așa și nu au început discuțiile în privința identificării unei soluții politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău