Opinia ODIHR referitor la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor procuraturii, inițiat de Guvernul Sandu

  • 19 Noiembrie 2019 11:59
Opinia ODIHR referitor la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor procuraturii, inițiat de Guvernul Sandu

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică opinia interimară referitor la proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiției și organelor Procuraturii, inițiat anterior de Guvernul Sandu, scrie Ziarul de Gardă.

În documentul publicat de Ministerul Justiției se subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la principiile democratice, luând în considerare faptul că a existat un termen relativ scurt pentru consultarea proiectului, dar și pentru realizarea unui studiu în profunzime privind impactul scontat.

Experții care au elaborat opinia la acest proiect de lege mai precizează că implementarea reformelor cu asemenea caracter urgent, în perioada imediat următoare alegerilor, ar putea avea un impact dăunător pe termen lung.

De asemenea, se subliniază că procedura reevaluare a judecătorilor trebuie efectuată în baza unor criterii clare și obiective, de către instituții ce dețin toate caracteristicile unei instanțe judecătorești imparțiale și independente.

Astfel, experții recomandă amânarea intrării în vigoare a noii legi, pentru a se asigura că există o perioadă suficientă de timp pentru pregătirea ajustărilor necesare implementării legii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău