OPINIA juriștilor privind termenul de dizolvare a Parlamentului - de la ședința de constituire sau de la validare

  • 20 Mai 2019 13:35
OPINIA juriștilor privind termenul de dizolvare a Parlamentului - de la ședința de constituire sau de la validare

Dacă Parlamentul nu adoptă acte legislative până la 9 iunie, el este pasibil pentru a fi dizolvat, atenționează expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică. Președintele Igor Dodon a declarat că se va adresa Curții Constituționale în privința termenului când poate fi dizolvat Parlamentul, dacă nu-și deblochează activitatea, relatează Radio Chișinău.

Igor Dodon a anunțat la o emisiune televizată că se va adresa Curții Constituționale în privința termenului limită în care, dacă Parlamentul nu-și deblochează activitatea, urmează a fi dizolvat. El a făcut trimitere la unii experți care susțin că termenul de trei luni trebuie calculat de la 9 martie, atunci când Curtea a validat alegerile și mandatele de deputat, iar alții de la 21 martie – data ședinței de constituire a Legislativului.

Expertul Promo-Lex Pavel Postică este de părerea că pentru deblocarea activității legislative, termenul limită este 9 iunie, iar pentru învestirea Guvernului – 21 iunie.

„Sunt două termene – unul pentru constituirea Guvernului și altul pentru inactivitatea Parlamentului, adică dacă Parlamentul timp de trei luni de zile nu a adoptat nici un act legislativ. Respectiv, primul termen, cu privire la activitatea Parlamentului, trebuie calculat din data de 9 martie, iar legat de învestirea Guvernului din data de 21 martie.”

Fostul judecător la Curtea Constituțională Victor Pușcaș consideră că această chestiune este interpretabilă și anume Curtea urmează să se pronunțe în privința acestui subiect.

„Într-adevăr la momentul actual nu este clar termenul când putem recunoaște că s-a constituit Parlamentul. Sunt diferite opinii – sau din momentul ședinței de constituire sau din momentul validării. Trebuie să interpreteze Curtea Constituțională.”

Amintim că Parlamentul format în urma alegerilor din 24 februarie s-a întrunit doar în ședința de constituire, care a fost întreruptă, iar de atunci mai multe tentative de formare a unei majorități parlamentare sau pentru a debloca activitatea Legislativului, au eșuat.

Constituția stabilește un termen limită de trei luni timp în care Parlamentul trebuie să adopte legi și să învestească Guvernul. Altfel, acesta poate fi dizolvat prin decret prezidențial. Igor Dodon a declarat că dacă activitatea Parlamentului nu va fi deblocată, alegerile anticipate vor avea loc, cel mai probabil, în luna octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău