OPINIA expertului despre care ar fi soluția pentru rezolvarea mai multor probleme din sectorul energetic

  • 28 Mai 2019 13:25
OPINIA expertului despre care ar fi soluția pentru rezolvarea mai multor probleme din sectorul energetic

Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană (CEE) ar putea reprezenta soluția pentru multe probleme existente în sectorul energetic, afirmă în Buletinul Informativ analistul politic al IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, informează MOLDPRES. 

Potrivit expertului, realizarea angajamentelor asumate în cadrul CEE ar putea duce în final la diversificarea surselor de aprovizionare energetică, demonopolizarea și liberalizarea pieții energetice, separarea activităților în domeniul energetic, renovarea și modernizarea infrastructurii, tarife nediscriminatorii pentru consumatori.

Ion Tăbârță apreciază că sectorul energetic este unul din domeniile vulnerabile ale Republicii Moldova, deoarece nu ar putea asigura securitatea națională în cazul unor situații excepționale. Vulnerabilitatea energetică a Republicii Moldova este cauzată de dependența de gazele naturale și de energia electrică din exterior, infrastructură învechită și tarife necorespunzătoare rigorilor economice.

Odată cu semnarea Acordului de Asocierea cu UE, Republica Moldova a început să transpună și să implementeze prevederile Pachetului Energetic III, adoptat de către Uniunea Europeană în anul 2009. 

R. Moldova a înregistrat rezultate bune la transpunerea directivelor europene în legislația națională, adoptând mai multe legi în domeniul energetic. Cu toate acestea, Republica Moldova înregistrează unele întârzieri în privința adoptării unor legi sectoriale în domeniul energetic, cum ar fi legea cu privire la petrol, este de părerea analistul IDIS Viitorul.

Reformarea și modernizarea sistemului energetic moldovenesc „va fi realizată doar după implementarea acestor legi, când va fi asigurată funcționalitatea acestora”. În primul rând, urmează să fie adoptat cadrul normativ, care este în desfășurare, dar cu întârziere. Amânările sunt explicate de către instituțiile statului prin aspectele procedurale de lucru care solicită mai mult timp decât a fost preconizat.

În al doilea rând, a fost realizată separarea activităților de producere, transport, distribuție, furnizare în domeniul energiei electrice. În domeniul gazelor naturale, liberalizarea pieții este dificil de realizat din cauza poziției de monopol al Moldovagaz. Anume din această cauză, Republica Moldova are derogare de la Comunitatea Energetică Europeană până în anul 2020 pentru a realiza liberalizarea pieții în domeniul gazelor naturale. Pentru a ajunge la o piață energetică competitivă este importantă independența reglementatorului pieții.

A treia dimensiune, cea structurală, este în proces de realizare, însă mai multe măsuri se realizează cu multe întârzieri. Succesul liberalizării pieții în domeniul energetic este într-o conexiune directă cu modernizarea infrastructurii, dar, în mod special, în dependență directă de realizarea interconexiunilor cu România. Republica Moldova deja are construit un gazoduct cu România – Iași-Ungheni, dar capacitățile sale nu sunt în stare să asigure diversificarea energetică. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv trebuie de realizat interconexiunea energetică cu UE, care se poate face doar prin intermediul României. Guvernul Republicii Moldova a încheiat în anul 2015 un memorandum cu cel al României privind realizarea a cinci proiecte de amploare ce ar asigura interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică între cele două state. Deși aceste obiecte infrastructurale urmau a fi construite în trei ani, doar construcția gazoductului Ungheni-Strășeni este în proces de realizare, restul aflându-se la etapa inițierii, mai constată analistul Tăbârță.

Pentru a-și securiza domeniul energetic, „Republica Moldova trebuie să-l modernizeze și restructureze pentru a putea depăși vulnerabilitățile moștenite din trecut. Contrar așteptărilor care reies din interesul național al Republicii Moldova, acest proces decurge mult mai lent decât era preconizat”.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău