Operatorii centralelor pe biomasă din instituțiile publice au fost instruiți cu sprijinul UE și PNUD
-
27 Ianuarie 2023 16:10
Peste 100 de operatori de centrale termice pe biocombustibil solid au fost instruiți în gestionarea corectă a acestora, cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, transmite MOLDPRES.
Instruirile au fost organizate de Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în mai multe regiuni ale țării și au avut ca scop actualizarea cunoștințelor operatorilor din instituțiile publice care dețin și exploatează o centrală termică pe biomasă solidă.
Astfel, operatorii au studiat modalitatea de pregătire a instalației de încălzire pentru sezonul rece, monitorizarea și supravegherea, lucrările de deservire, conservarea la finalizarea sezonului de încălzire, reguli de securitate în procesul de exploatare a centralelor termice.
În luna decembrie, alți peste 100 de operatori de centrale termice au fost instruiți la Centrul de Excelență în Construcții, iar 100 de centrale termice din instituțiile publice au fost inspectate și verificate de către experți.
În instituțiile publice din Moldova sunt instalate peste 300 de centrale termice pe biocombustibil solid, cu o capacitate de circa 70 MW. Acestea pot înlocui consumul a până la 20 mln m3 de gaze naturale pe an, astfel o sumă de circa 20 mln de dolari ar putea să rămână în țară, la dispoziția producătorilor locali.