Operațiunile cu carduri emise în R. Moldova au înregistrat o creștere puternică și în trimestrul doi
-
14 August 2019 09:11
Valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova, efectuate în țară și peste hotare, a atins nivelul de 17 miliarde de lei, în trimestrul doi al acestui an, după o creștere cu 9,2 la sută față de primul trimestru.
Veniturile pa cardurile emise în țară ale moldovenilor au crescut de peste cinci ori în ultimii zece ani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei informează MOLDPRES.
Cele mai multe operațiuni, în sumă de 15,25 miliarde de lei, au fost realizate în trimestrul doi 2019 pe teritoriul Republicii Moldova. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești s-a cifrat la 1,6 miliarde de lei, dintre care peste 89 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.
Peste jumătate din numărul operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară au reprezentat-o plățile fără numerar. Numărul plăților fără numerar cu instrumente de plată electronică s-a cifrat la 8,9 milioane, în trimestrul doi, dintr-un total de 16,2 milioane.
Datele BNM relevă însă că, în pofida numărul mare de tranzacții, valoarea plăților cu carduri este mult inferioară retragerilor de numerar, deși este în continuă creștere. Piața operațiunilor fără numerar efectuate în țară cu carduri emise în Republica Moldova a crescut în trimestrul doi cu 100 milioane de lei față de primele trei luni ale anului și a atins un nivel record de 2,46 miliarde de lei. Achitările cu instrumente de plată electronică la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestare servicii au avut o pondere de 16,1 la sută din valoarea totală a operațiunilor.
Un număr de 19 mii POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării și alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,94 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul trimestrului doi al anului 2019. Doar în lunile aprilie-iunie au fost instalate circa 600 de noi terminale.
Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Republica Moldova în trimestrul doi circa 2,1 miliarde de lei, față de 1,7 miliarde în ianuarie-martie.
Veniturile pe cardurile emise în țară ale moldovenilor se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei și, pentru prima dată vor depăși încasările cash. Acum zece ani, încasările cetățenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, apreciază economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Potrivit BNM, veniturile pe cardurile emise în țară ale moldovenilor s-a ridicat la 32,6 miliarde de lei, în prima jumătate a anului 2019.
Cea mai mare pondere a plăților sociale (îndemnizații sociale, pensii, alocații), respectiv 80 la sută, se fac pe card, constată economistul. Potrivit acestuia, în următorii ani, achitările cu cardul în unitățile comerciale și cele prestatoare de servicii vor ajunge la o cotă de 25 la sută din totalul operațiunilor cu cardul, iar încurajarea achitărilor cu cardul va duce la diminuarea economiei tenebre și a evaziunii fiscale.