”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

  • 17 Octombrie 2021 12:40
”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

Europol, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, între care și România, și-au unit forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor de redresare NextGenerationEU, informează CaleaEuropeana.ro.

Părțile implicate în ”Operațiunea Santinela” vor face schimb de informații timp de cel puțin un an și vor sprijini coordonarea operațiunilor de combatere a fraudării banilor europeni destinați redresării post-COVID-19, notează sursa citată.

”Pandemia COVID-19 a afectat profund societățile și economiile la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm pe deplin să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de crimă organizată. Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa fondului NextGenerationEU reprezintă o amenințare directă la adresa bunăstării financiare a Uniunii Europene și a cetățenilor săi. Operațiunea Santinela va consolida răspunsul nostru comun la fraudă”, a transmis directorul executiv al Europol,  Catherine de Bolle, potrivit unui comunicat.

Europol anticipează că grupările infracționale active în Uniunea Europeană și în afara acesteia, care s-au adaptat în timpul pandemiei, vor folosi orice oportunitate pentru a maximiza profiturile ilegale.

Prin urmare, instituția care luptă împotriva criminalității grave se așteaptă la un val de fraude cu aceste fonduri de redresare.

Prin urmare, Europol va stabili un mecanism intern dedicat pentru a procesa datele operaționale, a dirija schimburile de informații și a sprijini cazurile în curs de desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda, precum și evaziunea fiscală, frauda în domeniul accizelor, corupția, deturnarea de fonduri și spălarea banilor.

Bugetul pe termen lung al UE și NextGenerationEU (NGEU – instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea) formează cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. Un cuantum total de 2 018 miliarde de euro (prețuri actuale) va ajuta la reconstruirea Europei în perioada de după pandemia de COVID-19.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare, în valoare de peste 800 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău