Operațiunea navală împotriva traficanților în Marea Mediterană redenumită 'Sophia'

  • 29 Septembrie 2015 09:09
Operațiunea navală împotriva traficanților în Marea Mediterană redenumită 'Sophia'

Uniunea Europeană a redenumit luni, 28 septembrie, operațiunea sa navală împotriva rețelelor criminale de traficanți de migranți în Marea Mediterană.

Ace;tia i-au dat numele unei fetițe născute după salvarea unei ambarcațiuni pe cale să se răstoarne, Sophia, relatează AFP, citând surse oficiale.

Operațiunea, care până acum se limita la supravegherea de la distanță a acestor rețele ce operează de pe coastele libiene, va trece într-o fază mult mai ofensivă la 7 octombrie, a indicat Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre, conform unui comunicat.

O decizie în acest sens a fost adoptată la nivel de ambasadori, în cadrul Comitetului Politic și de Securitate al Uniunii (COPS). Ei 'au fost de asemenea de acord pentru ca 'EU Navfor Med' să fie redenmită 'Sophia', după numele fetiței născute pe o navă care o salvase pe mama sa la 22 august în largul coastelor libiene', potrivit aceluiași text.

Din 7 octombrie, 'în loc de colectarea simplă a informațiilor, vom fi în măsură să controlăm navele (traficanților) pentru a-i verifica și captura', a explicat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în cadrul unei vizite la cartierul general al 'EU Navfor Med' din Roma, săptămâna trecută.

Mogherini, fost ministru italian de externe, a indicat că ea este cea care a sugerat ca operațiunea să fie redenumită 'Sophia'.

Această fetiță, acum în vârstă de o lună, s-a născut pe nava germană Schlewig-Holstein, care participa din luna iunie la misiunea navală a UE, după ce părinții săi originari din Somalia au fost salvați de echipaj, a explicat dna Mogherini, ea însăși mamă a doi copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău