Operațiune periculoasă. Zeci de arme nucleare ar putea fi mutate din Turcia la o bază din Italia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington

  • 30 Decembrie 2019 10:40
Operațiune periculoasă. Zeci de arme nucleare ar putea fi mutate din Turcia la o bază din Italia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington

Cincizeci de focoase nucleare ar putea fi mutate de la Incirlik din Turcia la baza aeriană americană Aviano din nord-estul Italiei, în contextul tensiunilor între Washington și Ankara, relatează presa italiană, potrivit site-ului agenției ANSA.

Ipoteza a fost menționată luna trecută și de generalul american în retragere Charles Wald, fost adjunct al comandantului Comandamentului European al Statelor Unite, într-un interviu pentru agenția Bloomberg. 

Wald a declarat că, "având în vedere anti-americanismul tot mai puternic din Turcia și a dorinței lui Erdogan de a se apropia de Rusia, trebuie să mutăm urgent aceste arme".

"În mod ideal, noua lor destinație ar trebui să fie în Europa și o posibilitate ar putea fi baza italiană de la Aviano. Din punct de vedere logistic, nu ar exista dificultăți", a adăugat generalul american. 

Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forțele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operațiunile pe care le desfășoară de acolo. În timpul și după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autortitățile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.

Erdogan a avertizat recent că Turcia ar putea închide baza de la Incirlik, care găzduiește arme nucleare americane, ca urmare a amenințărilor din partea SUA cu sancțiuni contra Ankarei și a rezoluție a Congresului de la Washington prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean.

Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a NATO, în cadrul alianței, Statele Unite au poziționat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA și din țări aliate. Aceste bombe sunt stocate în șase baze americane și europene - Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano și Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) și Incirlik, Turcia.

sursa: mediafax

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
23
Fri
19

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău