Operațiune de amploare CNA – Europol. Unsprezece persoane bănuite, dintre care patru reținute, într-un dosar al meciurilor trucate

  • 08 Decembrie 2020 10:17
Operațiune de amploare CNA – Europol. Unsprezece persoane bănuite, dintre care patru reținute, într-un dosar al meciurilor trucate

Unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Național Anticorupție și procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizați sunt președinți ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de școli sportive specializate și jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia națională. Operațiunea s-a derulat în comun cu reprezentanții EUROPOL și UEFA, care au acordat asistență tehnică, informațională și analitică anchetatorilor pentru investigarea completă și multidimensională a tuturor circumstanțelor.

CNA precizează, într-un comunicat, că la 15 iulie, în Registrul de evidență a sesizărilor cu privire la infracțiuni al Centrului Național Anticorupție, au fost înregistrate acțiunile pretins ilegale de încurajare, instruire și influențare a jucătorilor cluburilor sportive în vederea producerii unui efect viciat asupra meciurilor de fotbal. Potrivit materialelor procesului penal, începând cu perioada anului 2017, mai mulți antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive și persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influențat jucătorii cluburilor sportive să acționeze de o manieră viciată pentru a obține scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor beneficii, favoruri sau recompense financiare, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, la ce scor exact să piardă sau să câștige, aceste rezultate fiind deja cunoscute la casele de pariuri.

În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, condiționate de mersul meciului, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale, adeverindu-se faptul manipulării permanente a meciurilor de fotbal din Republica Moldova cu implicarea acelorași formațiuni sportive. Din cele expuse, se constată o activitate continuă a cluburilor sportive în manipularea rezultatelor meciurilor, acțiunile cărora subminează integritatea sportului, etica sportivă și compromite caracterul echitabil și imprevizibil al competiției sportive, valori care constituie obiectul Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive, ratificată de Republica Moldova prin legea nr. 285/2018.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000 - 20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 - prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.

Pe data de 7 decembrie, CNA, în comun cu procurorii anticorupție și reprezentanții EUROPOL au descins cu percheziții la persoanele vizate în anchetă, printre care președinți de cluburi sportive, antrenori, jucători ai echipelor naționale de fotbal. În urma acțiunilor de urmărire penală, din cele 11 persoane bănuite, 4 au fost reținute pentru 72 de ore și plasate în izolatorul CNA, iar 2 persoane urmând a fi anunțate în căutare. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă penală în mărime de până la 5000 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 4 la 7 ani.

Notăm că cercetările în acest caz sunt în derulare pentru identificarea intregii rețele și a membrilor acesteia.

Amintim că, acum 5 ani, CNA și procurorii anticorupție au gestionat un alt caz de anvergură privind darea de mită către unii responsabili din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal. În acel caz, era vorba despre tentative de influențare a unor jucători ai selecționatei de tineret a Moldovei ca să piardă meciul de fotbal care urma să fie disputat cu echipa analogică a Regatului Belgian. Dosarul a fost expediat, în iulie 2015, în judecată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău