Operațiune comună PA, SIS și CNA pentru destructurarea unei grupări criminale internaționale

  • 04 Decembrie 2017 11:38
Operațiune comună PA, SIS și CNA pentru destructurarea unei grupări criminale internaționale

Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate, și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție, a documentat și anihilat o grupare criminală internațională, specializată în sustragerea din străinătate a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari.

Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală în vederea elucidării tuturor circumstanțelor activității infracționale, precum și tragerii la răspundere a membrilor grupării criminale investigate, potrivit unui comunicat al Procuraturii.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada lunilor august - noiembrie, procurorii, împreună cu ofițerii de investigații ai SIS și CNA au documentat și reținut trei cetățeni ai Republicii Moldova, care, având în calitate de complici mai multe persoane originare din țări cu risc sporit, stabiliți în afara Republicii Moldova, au reușit să sustragă ilegal mijloace bănești.  

Pentru realizarea schemei frauduloase, gruparea criminală a preluat gestionarea unei firme din municipiul Chișinău fără scop de a desfășura activitate de antreprenoriat. Ulterior, în perioada lunilor august - septembrie 2017, prin înșelăciune, obținând un post terminal extern al unei instituții financiare, învinuiții au efectuat sustragerea și transferul de mijloace bănești în valoare de peste 188000 lei, utilizând datele de identitate ale cardurilor bancare, emise de instituții financiare din Australia și Olanda.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații efectuate au fost reținute 3 persoane, unul dintre care deținea funcția de consilier în Consiliului raional Strășeni. La moment, doi învinuiți se află în arest și unul sub control judiciar.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei trei riscă până la 10 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, precum și recuperarea cheltuielilor judiciare care vor fi suportate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău