Operațiunea împotriva liderului jihadiștilor Statului Islamic | Ankara spune că a fost în coordonare cu Washingtonul

  • 27 Octombrie 2019 14:59
Operațiunea împotriva liderului jihadiștilor Statului Islamic | Ankara spune că a fost în coordonare cu Washingtonul

Turcia a afirmat că a fost în "coordonare" cu Statele Unite înainte de desfășurarea operațiunii SUA din Siria care ar fi permis, conform media americane, uciderea șefului grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Înainte de operațiunea americană din provincia Idlib din Siria de noaptea trecută, au avut loc schimburi de informații și o coordonare între autoritățile militare dintre cele două țări", a postat duminică pe Twitter Ministerul Apărării turc, care nu a oferit niciun alt detaliu.

Un înalt responsabil turc a declarat, sub acoperirea anonimatului, mai multe pentru AFP.

"Conform informațiilor mele, al-Baghdadi a ajuns în acest loc cu 48 de ore înainte de operațiunea americană. Eram în coordonare strânsă cu părțile implicate", a declarat el.

"Armata turcă a fost prevenită în legătură cu operațiunea. Nu pot nici confirma, nici informa că au fost împărtășite informații secrete pentru a facilita operațiunea". a adăugat el, dând asigurări că "vom continua să ne coordonăm acțiunile pe teren".

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă rețea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere și au debarcat în cursul nopții în regiunea Idlib unde se aflau 'grupuri apropiate de SI'.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, posturile americane de televiziune CNN și ABC au relatat despre acest raid care l-a vizat pe Abu Bakr al-Baghdadi, considerat responsabil de multiplele atentate sângeroase din întreaga lume.

CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste, care și-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.

Președintele american Donald Trump va face de la Casa Albă un anunț "foarte important" duminică la ora 09.00 (13.00 GMT), a anunțat sâmbătă seara purtătorul său de cuvânt Hogan Gidley, fără a da alte detalii.

"Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important", a anunțat pe Twitter președintele american într-o postare misterioasă, cu puțin timp înaintea acestui comunicat al purtătorului său de cuvânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău