Opera din Paris s-a redeschis după o grevă istorică

  • 26 Ianuarie 14:30
Opera din Paris s-a redeschis după o grevă istorică

Opera din Paris s-a redeschis sâmbătă seară cu spectacolul "Povestirile lui Hoffman", de Jacques Offenbach, după o grevă istorică declanşată în semn de protest faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, însă sindicaliştii instituţiei au declarat că rămân mobilizaţi în eforturile lor ce vizează "retragerea proiectului de lege", informează AFP, potrivit Agerpres.

Instituţia culturală pariziană se afla în grevă de o lună şi jumătate, hotărâtă să îşi apere statutul special de care beneficiază, sortit să dispară în cadrul reformei sistemului de pensii promovat de Guvernul francez, care a declanşat greve şi manifestaţii în întreaga ţară începând din 5 decembrie.

Un text redactat de sindicatul Operei din Paris a fost lecturat în debutul reprezentaţiei de la Opera Bastille: "Pentru a păstra integritatea economică a Operei, am luat decizia de a asigura spectacolul din această seară, dar rămânem mobilizaţi pentru retragerea acestui proiect de lege". Mesajul a fost filmat şi distribuit apoi pe internet prin intermediul unui videoclip difuzat pe Twitter de un spectator aflat în sală.

Într-o lună şi jumătate de grevă, peste 70 de spectacole au fost anulate. Pierderile financiare, care au ajuns la aproape 15 milioane de euro, sunt mai mari decât contribuţia anuală plătită de statul francez la fondul de pensii de care beneficiază angajaţii Operei din Paris.

Discursul sindicaliştilor, întrerupt de fluierături şi de aplauze, nu precizează însă dacă această reluare a reprezentaţiilor artistice este definitivă.

"Patrimoniu cultural unic"

"Am încercat în numeroase moduri să ne facem auzit ataşamentul profund pe care-l avem faţă de excelenţa din cadrul instituţiei noastre, ca şi pentru transmiterea unui patrimoniu cultural unic", a precizat un reprezentant al sindicatului.

Cu câteva ore înainte de Crăciun, mobilizarea greviştilor de la Opera din Paris a făcut înconjurul lumii atunci când aproximativ 40 de balerini din corpul de balet al Operei au susţinut un mini-spectacol improvizat în faţa unor afişe pe care au fost tipărite mesajele "Opera din Paris în grevă" şi "Cultura este în pericol", în aplauzele privitorilor.

O săptămână mai târziu, muzicienii din orchestra Operei din Paris au organizat un mini-concert pe treptele din faţa Operei Bastille, interpretând câteva fragmente foarte cunoscute din repertoriul clasic, precum "La damnation de Faust", de Hector Berlioz, şi "Danse ces chevaliers", extras din "Romeo şi Julieta", de Serghei Prokofiev, înainte de a încheia cu o interpretare a imnului francez - "La Marseillaise".

La jumătatea lunii ianuarie, orchestra şi corul Operei au oferit trecătorilor din Paris, între altele, un fragment din "Carmen", de Georges Bizet, şi "La Marseillaise" în aplauzele şi strigătele de "Trăiască greva!" ale spectatorilor.

Opera din Paris şi Comedia Franceză sunt singurele instituţii culturale vizate de reforma pensiilor promovată de Guvernul francez. Regimul special al Operei este unul dintre cele mai vechi din Franţa, întrucât datează din 1698, din timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea.

Acest regim special permite angajaţilor să se pensioneze la 42 de ani, ţinând cont de dificultatea meseriei, riscurile de accidentare şi de faptul că majoritatea balerinilor arareori pot continua să danseze în spectacole importante dincolo de această vârstă şi cu acelaşi nivel de excelenţă.

Instrumentiştii, maşiniştii şi membrii corului Operei din Paris evocă la rândul lor dificultatea specială a profesiilor lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-1 °C
nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău