Opera din Paris s-a redeschis după o grevă istorică

  • 26 Ianuarie 2020 14:30
Opera din Paris s-a redeschis după o grevă istorică

Opera din Paris s-a redeschis sâmbătă seară cu spectacolul "Povestirile lui Hoffman", de Jacques Offenbach, după o grevă istorică declanșată în semn de protest față de reforma sistemului de pensii din Franța, însă sindicaliștii instituției au declarat că rămân mobilizați în eforturile lor ce vizează "retragerea proiectului de lege", informează AFP, potrivit Agerpres.

Instituția culturală pariziană se afla în grevă de o lună și jumătate, hotărâtă să își apere statutul special de care beneficiază, sortit să dispară în cadrul reformei sistemului de pensii promovat de Guvernul francez, care a declanșat greve și manifestații în întreaga țară începând din 5 decembrie.

Un text redactat de sindicatul Operei din Paris a fost lecturat în debutul reprezentației de la Opera Bastille: "Pentru a păstra integritatea economică a Operei, am luat decizia de a asigura spectacolul din această seară, dar rămânem mobilizați pentru retragerea acestui proiect de lege". Mesajul a fost filmat și distribuit apoi pe internet prin intermediul unui videoclip difuzat pe Twitter de un spectator aflat în sală.

Într-o lună și jumătate de grevă, peste 70 de spectacole au fost anulate. Pierderile financiare, care au ajuns la aproape 15 milioane de euro, sunt mai mari decât contribuția anuală plătită de statul francez la fondul de pensii de care beneficiază angajații Operei din Paris.

Discursul sindicaliștilor, întrerupt de fluierături și de aplauze, nu precizează însă dacă această reluare a reprezentațiilor artistice este definitivă.

"Patrimoniu cultural unic"

"Am încercat în numeroase moduri să ne facem auzit atașamentul profund pe care-l avem față de excelența din cadrul instituției noastre, ca și pentru transmiterea unui patrimoniu cultural unic", a precizat un reprezentant al sindicatului.

Cu câteva ore înainte de Crăciun, mobilizarea greviștilor de la Opera din Paris a făcut înconjurul lumii atunci când aproximativ 40 de balerini din corpul de balet al Operei au susținut un mini-spectacol improvizat în fața unor afișe pe care au fost tipărite mesajele "Opera din Paris în grevă" și "Cultura este în pericol", în aplauzele privitorilor.

O săptămână mai târziu, muzicienii din orchestra Operei din Paris au organizat un mini-concert pe treptele din fața Operei Bastille, interpretând câteva fragmente foarte cunoscute din repertoriul clasic, precum "La damnation de Faust", de Hector Berlioz, și "Danse ces chevaliers", extras din "Romeo și Julieta", de Serghei Prokofiev, înainte de a încheia cu o interpretare a imnului francez - "La Marseillaise".

La jumătatea lunii ianuarie, orchestra și corul Operei au oferit trecătorilor din Paris, între altele, un fragment din "Carmen", de Georges Bizet, și "La Marseillaise" în aplauzele și strigătele de "Trăiască greva!" ale spectatorilor.

Opera din Paris și Comedia Franceză sunt singurele instituții culturale vizate de reforma pensiilor promovată de Guvernul francez. Regimul special al Operei este unul dintre cele mai vechi din Franța, întrucât datează din 1698, din timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea.

Acest regim special permite angajaților să se pensioneze la 42 de ani, ținând cont de dificultatea meseriei, riscurile de accidentare și de faptul că majoritatea balerinilor arareori pot continua să danseze în spectacole importante dincolo de această vârstă și cu același nivel de excelență.

Instrumentiștii, mașiniștii și membrii corului Operei din Paris evocă la rândul lor dificultatea specială a profesiilor lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău