Open Arms: Migranți disperați se aruncă în mare, situația 'a scăpat de sub control', afirmă organizația spaniolă

  • 20 August 2019 16:36
Open Arms: Migranți disperați se aruncă în mare, situația 'a scăpat de sub control', afirmă organizația spaniolă

Zece migranți s-au aruncat marți în apă de pe nava umanitară spaniolă Open Arms, încercând să ajungă înot pe insula italiană Lampedusa, aflată la mică distanță, în timp ce guvernul de la Madrid se pregătește să propună o nouă soluție pentru rezolvarea acestei 'urgențe umanitare', transmit AFP și dpa, citat de Agerpres.

Potrivit ONG-ului spaniol, care a difuzat pe Twitter și o înregistrare video, primul bărbat a sărit în apă în primele ore ale dimineții de marți.

'E posibil ca el să fi fost debarcat (pe Lampedusa de gărzile de coastă italiene), dar nu avem o confirmare oficială', a explicat o purtătoare de cuvânt a Open Arms pentru AFP.

Câteva ore mai târziu, 'nouă persoane s-au aruncat în apă pentru a încerca din disperare să ajungă pe coasta Lampedusei', a transmis organizația într-un alt tweet, insistând că 'situația este scăpată de sub control'.

Cei nouă, dintre care unii nu purtau veste de salvare, au fost recuperați din mare și, în jurul orei 10.00 GMT, se aflau 'la bordul vasului gărzii de coastă italiene', a indicat purtătoarea de cuvânt a Open Arms.

O parte din cei 98 de migranți de pe navă se află la bordul acesteia de 19 zile, egalând astfel recordul nedorit al celor salvați de SeaWatch3 la sfârșitul anului trecut, ulterior debarcați în Malta pe 9 ianuarie.

În fața refuzului guvernului italian de a permite debarcarea migranților de pe Open Arms în Lampedusa, în pofida acordului dat de șase state europene pentru a-i găzdui ulterior, duminică Madridul a propus ca destinație pentru nava umanitară portul Algesiras, în extremitatea sudică a Spaniei, ceea ce ONG-ul a considerat 'absolut nerealizabil'.

Guvernul spaniol a propus apoi insulele Baleare, situate ceva mai aproape, totuși la o distanță de 1.000 km de Lampedusa, o idee 'total de neînțeles' pentru Open Arms, dat fiind că deplasarea până în acest arhipelag ar dura trei zile.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a dat asigurări marți, dar fără a prezenta detalii, că Madridul va face o nouă propunere 'în orele care urmează', pentru rezolvarea acestei 'urgențe umanitare'.

Margarita Robles a criticat încă o dată atitudinea ministrului de interne italian, Matteo Salvini, 'care a arătat că viețile umane nu contează pentru el'.

Luni, un reprezentant al ONG-ului a propus ca migranții să fie lăsați să debarce în Italia, de unde să fie transportați pe calea aerului în Spania. Italia s-a oferit să-i transfere pe migranți pe nave ale gărzii de coastă care să-i ducă în Spania.

'Fermitatea este unicul mod de a evita ca Italia să devină tabăra de refugiați a Europei, așa o demonstrează și în acest ore ONG-ul spaniol al falșilor bolnavi și falșilor minori', a scris Salvini pe Twitter.

El a insistat că este responsabilitatea Spaniei să rezolve situația: 'ONG spaniol, navă spaniolă, port spaniol: așa ar trebui să fie', a declarat Salvini.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:2,6 m/s
Tue
24
Wed
24
Thu
20
Fri
19
Sat
19

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău