ONU: Ziua internațională a neutralității este sărbătorită, în fiecare an, la data de 12 decembrie

  • 12 Decembrie 2022 09:13
ONU: Ziua internațională a neutralității este sărbătorită, în fiecare an, la data de 12 decembrie

Ziua internațională a neutralității este sărbătorită, în fiecare an, la data de 12 decembrie. Aceasta a fost marcată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) începând cu anul 2017, transmite Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia, în unanimitate, la 2 februarie 2017, ca data de 12 decembrie să fie declarată Ziua internațională a neutralității, prin adoptarea Rezoluției 71/275, introduse de Turkmenistan, potrivit https://undocs.org/.

Ziua de 12 decembrie este a doua zi națională a statului Turkmenistan, cunoscută în țara din Asia Centrală și ca ''Ziua neutralității''. Turkmenistanul și-a declarat starea permanentă de neutralitate, fapt recunoscut de Adunarea Generală a ONU la 12 decembrie 1995 prin Rezoluția 50/80 și reafirmat la 3 iunie 2015, prin Rezoluția 69/285.

Întrucât Articolul 2 din Carta ONU obligă statele membre să își soluționeze disputele internaționale prin mijloace pașnice și să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței în relațiile lor, Adunarea Generală a reafirmat aceste obligații în Rezoluția 71/275. Rezoluția a subliniat, de asemenea, că politicile naționale de neutralitate ale unor state pot contribui la consolidarea păcii și securității internaționale și pot juca un rol important în dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase între țările lumii, transmite Agerpres.

Politica de neutralitate presupune respingerea oricărei alianțe cu unul dintre statele combatante. Rostul zilei marcate de ONU la 12 decembrie este de a sublinia importanța principiilor suveranității și egalității în drepturi ale statelor membre, dreptul lor la integritate teritorială, autodeterminare și de a respinge încercările de amestec în afacerile interne. Totodată, ziua amintită promovează rezolvarea pașnică, pe cale diplomatică a disputelor internaționale, în așa fel încât pacea și securitatea mondiale să nu fie compromise.

Conceptul de politică de neutralitate este strâns legat de cel al diplomației preventive, una din atribuțiile cheie ale ONU. După cum îi spune și numele, rolul diplomației preventive este de a opri sau limita conflictul internațional în orice stadiu s-ar afla acesta. Medierea este un alt principiu promovat de ONU, utilizat în oricare din etapele unui eventual conflict armat între state: escaladarea conflictului, izbucnirea violențelor și implementarea acordurilor de pace.

În consecință, și în conformitate cu principiile directoare pentru consolidarea coordonării asistenței umanitare de urgență a sistemului Națiunilor Unite, țările cu statut de neutralitate joacă un rol important în furnizarea asistenței umanitare în situații de urgență complexe și dezastre naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău