ONU vrea o anchetă privind posibile crime împotriva umanității comise de autoritățile din Venezuela

  • 11 Septembrie 2017 13:42
ONU vrea o anchetă privind posibile crime împotriva umanității comise de autoritățile din Venezuela

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a cerut luni o anchetă internațională privind folosirea excesivă a forței de către autoritățile din Venezuela, afirmând că ar putea fi vorba de crime împotriva umanității, relatează agențiile de presă internaționale.

"Ancheta mea sugerează posibilitatea să fi fost comise crime împotriva umanității (...) Cer Consiliului (ONU pentru drepturile omului — n.r.) să deschidă o anchetă internațională privind încălcări ale drepturilor omului în Venezuela", a afirmat Zeid Ra'ad Al Hussein, în deschiderea, la Geneva, a celei de-a 36-a sesiuni a acestei instituții.

"Există un risc real ca tensiunile să mai crească. Guvernul atacă instituțiile democratice și vocile critice", a adăugat el, denunțând procedurile penale deschise împotriva unor lideri ai opoziției, detențiile arbitrare, folosirea excesivă a forței și relele tratamente împotriva deținuților.

Zeid Ra'ad Al Hussein a subliniat de asemenea că Venezuela este unul din cele 47 de state membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului și, prin urmare, trebuie să apere și să promoveze drepturile omului.

El a mai afirmat că membrii Consiliului ar trebui să se gândească la "nevoia de a exclude din acest organism statele implicate în cele mai puternice încălcări ale drepturilor omului".

Nu este pentru prima dată când Înaltul Comisar denunță situația din Venezuela. La sfârșitul lunii august, cu ocazia prezentării la Geneva a unui raport privind situația drepturilor omului, el a atras atenția că democrația este în pericol în această țară.

El a recunoscut atunci că în Venezuela are loc "o eroziune a vieții democratice", care "abia mai trăiește, asta dacă nu cumva a și murit".

În raport, experții ONU au denunțat "voința politică de a reprima vocile critice și de a răspândi teama în rândul populației, cu scopul de a pune capăt protestelor".

Autoritățile venezuelene au refuzat accesul în țară pentru anchetatorii ONU, astfel că Zeid Ra'ad Al Hussein a însărcinat o echipă de specialiști în drepturile omului să intervieveze de la distanță 135 de victime și familiile lor, precum și martori, jurnaliști, avocați, medici și membri ai Biroului Procurorului General.

Venezuela, țară producătoare de petrol, este într-o gravă criză economică, marcată de lipsa unor produse de primă necesitate, și scena unor manifestații, din aprilie, împotriva președintelui Nicolas Maduro, soldate cu aproape 130 de morți.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău