ONU va examina la 22 iunie rezoluția privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova

  • 15 Iunie 2018 13:10
ONU va examina la 22 iunie rezoluția privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova

Organizația Națiunilor Unite a înregistrat un proiect de rezoluție privind retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul urmează a fi dezbătut la 22 iunie. 

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a declarat că documentul este întitulat oficial „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru a obține un sprijin cât mai larg a acestei rezoluții, iar 10 state deja și-au arătat intenția de a o susține.

„Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate și complete a grupului operativ al trupelor ruse în virtutea aflării ilegale acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, dar și nu a contingentului rotativ care face parte din componenta CUC, dislocat în raioanele de Est ale Republicii Moldova, în baza prevederilor acordului moldo-rus de retragere a trupelor.”

Ministrul moldovean de Externe a precizat că este vorba despre retragerea Grupului Operațional de Trupe Ruse și a tonelor de muniții și armament de la fostele depozite sovietice din regiunea transnistreană. El a subliniat că exercițiile militare efectuate de aceste trupele ruse, inclusiv prin simularea forțării râului Nistru, reprezintă o amenințare directă la adresa securității și independenței Republicii Moldova.

Pe de altă parte analistul politic, Vlad Țurcanu, spune că acest demers al autorităților de la Chișinău seamănă mai mult unul a fi unul de fațadă, decât unul care să țintească anumite rezultate.

„Inițial s-a forțat nota, deși se presupunea că acest demers nu urma să ajungă pe acest demers pe masa decidenților de la ONU. Și ar trebui să luăm în vedere că în ultimele luni, autoritățile de la Chișinău au făcut cedări substanțiale, greu de de explicat și de încadrat, în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol. Pe de o parte vedem pași înapoi pe dimensiunea reglementării conflictului transnistrean și vedem o insistență care nu este acoperită de fapte. O situație caracteristică actualei guvernări, care una spune și alat face. Rămâne de văzut în ce măsură acest demers va fi sprijinit de țările membre ale ONU și ar trebui să știm din partea autoritățile dacă s-a discutat ca acest demers să se înregistreze cu o reușită, nu să constatăm la un moment dat că era vorba despre o acțiune politică îndreptată din partea autorităților actuale către partenerii internaționali, în special americani.”

În prezent, în regiunea transnistreană se află aproximativ 1000 de militari ruși din fosta Armată a XIV-a care păzesc depozitele de armament și muniții, precum și 500 de militari din trupele de pace dislocate în zona de securitate de la Nistru. De asemenea, în regiune mai există și trupe subordonate regimului separatist de la Tiraspol care numără aproximativ 15 mii de militari, mulți dintre care au făcut parte anterior din armata rusă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău