ONU va cere o „pace durabilă, justă și cuprinzătoare'', la un an de la începerea invaziei ruse

  • 16 Februarie 2023 12:01
ONU va cere o „pace durabilă, justă și cuprinzătoare'', la un an de la începerea invaziei ruse

Adunarea Generală a ONU va supune la vot săptămâna viitoare, la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect de rezoluție care subliniază ''necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace durabilă, justă și cuprinzătoare'' în concordanță cu Carta Națiunilor Unite, transmite joi, 16 februarie, Agerpres.

Documentul va solicita din nou Moscovei să își retragă trupele din Ucraina și va face apel la încetarea ostilităților. Textul ar urma să fie supus la vot joi după două zile de discursuri din partea reprezentanților celor 193 de țări membre ale Adunării Generale, cu ocazia marcării la 24 februarie a unui an de începerea războiului din Ucraina.

Ucraina și susținători săi speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei și mizează pe voturile a trei sferturi dintre membrii Adunării Generale a ONU, așa cum s-a întâmplat în cazul mai multor rezoluții adoptate anul trecut de acest organism.

''Contăm pe un sprijin foarte larg din partea statelor membre. Este în joc nu doar soarta Ucrainei, dar și respectarea independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale fiecărui stat'', a declarat ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, care a contribuit la redactarea proiectului rezoluției.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a refuzat să facă vreun comentariu despre acest document, pe care statele membre l-au primit miercuri.

Adunarea Generală a fost principalul organism al Națiunilor Unite pentru dezbateri legate de Ucraina, întrucât activitatea Consiliului de Securitate pe acest subiect a fost practic paralizată de Rusia, care în calitate de membru permanent are drept de veto, la fel ca SUA, Regatul Unit, Franța și China.

În schimb, Consiliul de Securitate al ONU a organizat anul trecut zeci de reuniuni despre situația din Ucraina și va discuta din nou despre război vinerea viitoare. Diplomați internaționali afirmă că este improbabil ca ministrul de externe rus Serghei Lavrov să se deplaseze la New York.

Rezoluțiile Adunării Generale nu au caracter coercitiv din punct de vedere juridic, dar ele au greutate politică.

Ucraina a dorit ca proiectul de rezoluție al Adunării Generale a ONU să includă planul de pace în 10 puncte propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar mai mulți diplomați au spus că documentul a fost simplificat pentru a obține cât mai mult sprijin posibil.

Rusia a fost izolată diplomatic anul trecut, atunci când 141 de state au votat, pe 2 martie, o rezoluție ce denunța invazia în Ucraina și cerea Rusiei să-și retragă trupele din țara vecină. Câteva săptămâni mai târziu, 140 de țări au votat o rezoluție ce solicita acces pentru organizațiile umanitare și protecție pentru civili și critica Moscova pentru crearea unei situații umanitare ''disperate'' în Ucraina.

Ulterior, pe 12 octombrie 2022, 143 de state au condamnat ''încercarea Rusiei de anexare ilegală'' a patru regiuni ucrainene ocupate parțial.

Moscova a încercat să distrugă treptat izolarea în care se afla pe plan internațional. Înaintea votului din aprilie care a avut drept rezultat suspendarea Federației Ruse din Consiliul ONU pentru drepturile omului, Rusia a avertizat celelalte țări că un vot pentru măsura respectivă va fi considerat drept ''gest neamical'' și va fi luat în calcul în evoluția relațiilor bilaterale.

Rusia susține că în 24 februarie 2022 a lansat o ''operațiune militară specială'' pentru ''denazificarea'' Ucrainei și pentru protejarea comunității rusofone și acuză Occidentul că duce un ''război prin interpuși'' împotriva sa, prin înarmarea forțelor Kievului și impunerea de sancțiuni asupra Moscovei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău