ONU trimite în SUA un grup de experți în rasism

  • 22 Aprilie 2023 09:28
ONU trimite în SUA un grup de experți în rasism

O echipă de experți ai ONU specializați în rasism, creată după moartea afro-americanului George Floyd, în 2002, în cursul unei intervenții a poliției, a anunțat vineri că va face o deplasare în SUA săptămâna viitoare, relatează Agerpres.

Echipa, numită "Mecanism de experți însărcinați cu promovarea justiției și egalității rasiale în contextul menținerii ordinii", a precizat că vizita ce va dura două săptămâni, între 24 aprilie și 5 mai, cuprinde opriri în orașele Washington, Atlanta, Los Angeles, Chicago, Minneapolis și New York.

Grupul de trei anchetatori independenți va discuta cu responsabili guvernamentali la nivel federal, al statelor și local, reprezentanți ai poliției, societății civile, precum și cu persoane și comunități afectate de rasism.

Experții vor vizita și locuri de detenție, se menționează într-un comunicat.

"Dorim să luăm cunoștință direct de experiența trăită de persoane de origine africane din SUA", a spus unul dintre experți, Juan Mendez.

Echipa va examina legile în vigoare, politicile și practicile în curs privind reglementarea recurgerii la forță de către poliție, precum și conformitatea acestora cu normele de drept internațional. Experții vor "face recomandări privind măsurile concrete necesare pentru a garanta accesul la justiție, răspunderea și aplicarea sancțiunilor pentru excesul de forță și alte încălcări ale drepturilor omului comise de responsabili cu menținerea ordinii împotriva africanilor și a persoanelor de origine africană din SUA", se adaugă în comunicat.

Mecanismul a fost creat de Consiliul drepturilor omului al ONU în 2021, la un an de la moartea lui George Floyd în timpul arestării sale de către un polițist alb, și are ca misiune anchetarea acuzațiilor de violență din partea poliției motivate de rasism pe plan mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău