ONU solicită Rusiei să pună capăt "ocupației temporare" a peninsulei Crimeea

  • 08 Decembrie 2020 08:37
ONU solicită Rusiei să pună capăt

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluție prin care solicită Rusiei să pună capăt cât mai curând posibil "ocupației temporare" a Crimeei, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova, informează marți AFP, preluat de Agerpres.

Rezoluția, care se concentrează asupra militarizării Crimeei, Sevastopolului și a unor părți din Marea Neagră și Marea Azov, a fost adoptată de 63 de țări, în timp ce 17 au votat împotrivă și 62 s-au abținut.

Rezoluția nu are un caracter obligatoriu, dar are semnificație politică. Ea a fost supusă la vot de aproape 40 de țări, inclusiv europene (Marea Britanie, Franța, Germania, statele baltice etc.), Statele Unite, Australia, Canada și Turcia.

Rezoluția "îndeamnă Rusia, ca putere ocupantă, să își retragă imediat, complet și necondiționat forțele militare din Crimeea și să înceteze fără întârziere ocupația temporară a teritoriului Ucrainei".

În fața "destabilizării continue a Crimeei ca urmare a transferurilor de către Rusia a unor sisteme avansate de armament, inclusiv avioane și rachete cu capacitate nucleară, arme, muniții și personal militar pe teritoriul Ucrainei", rezoluția îndeamnă Moscova "să pună capăt acestor activități fără întârziere".

Conflictul dintre luptătorii separatiști susținuți de Rusia și trupele ucrainene a provocat moartea a peste 13.000 de persoane începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea iar forțele proruse din estul Ucrainei s-au revoltat împotriva regimului de la Kiev.

Tensiunile dintre Rusia și statele occidentale pe acest dosar continuă să fie ridicate în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, dovadă o reuniune informală organizată săptămâna trecută la inițiativa Rusiei pe subiectul acordurile de la Minsk din 2015. Spre nemulțumirea Moscovei, Germania și Franța au boicotat această sesiune, considerată de cele două state europene drept o platformă internațională oferită separatiștilor din Donbas, dintre care unii fuseseră invitați să ia cuvântul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău