ONU se teme de posibilitatea utilizării de arme chimice în provincia siriană Idlib

  • 30 August 2018 19:32
ONU se teme de posibilitatea utilizării de arme chimice în provincia siriană Idlib

Organizația Națiunilor Unite a cerut joi Rusiei, Iranului și Turciei să împiedice o confruntare în provincia Idlib din Siria care ar afecta milioane de civili și în care atât militanți cât și guvernul sirian ar putea folosi clorul ca armă chimică, relatează Reuters.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat că a existat o înaltă concentrare de luptători străini în Idlib, inclusiv aproximativ 10.000 de luptători descriși de ONU ca fiind teroriști aparținând Frontului al-Nusra și Al-Qaida.

Nu ar fi nicio justificare pentru folosirea armelor grele împotriva lor în zone dens populate, a spus el. Erori de calcul ar putea conduce la consecințe neprevăzute, între care posibila utilizare a armelor chimice.

"Evitarea utilizării potențiale a armelor chimice este într-adevăr crucială ", a declarat de Mistura la Geneva. "Cu toții suntem conștienți că atât guvernul cât și al-Nusra au capacitatea de a produce arme cu clor", a avertizat el.

La rândul său, ministrul de externe sirian, Walid al-Moualem, a declarat, în cursul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, că "suntem în faza finală de soluționare a crizei în Siria și eliberarea întregului teritoriu de terorism''. ''Vă asigur că nu avem arme chimice și că nu suntem în măsură să le folosim", a adăugat el, potrivit agenției de presă siriene SANA.

Provincia Idlib este ultima zonă majoră controlată de rebeli în Siria, servind drept ceea ce ONU a numit un "teren de dumping" pentru luptători și civili evacuați din alte confruntări. Este una dintre zonele în care Rusia, Iranul și Turcia au convenit pentru ''dezescaladare'' în cadrul unor negocieri purtate anul trecut în capitala Astana.

Dar o sursă a declarat miercuri că aliatul Rusiei, președintele sirian Bashar al-Assad, pregătește o ofensivă în etape în provincia siriană. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău