ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

  • 15 Octombrie 2019 09:29
ONU | Rusia încalcă prevederile Convențiilor de la Geneva, modificând structura demografică a Crimeii

Aproximativ 12.000 de ucraineni au participat, luni, la Kiev, la Marșul împotriva capitulării, o acțiune de protest organizată de veteranii războiului din estul Ucrainei față de decizia noii conduceri a țării de a accepta așa-numita "formulă Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas.

Ucraina salută decizia conducerii ONU de a recunoaște în mod oficial încălcarea de către Moscova a Convențiilor de la Geneva, prin relocarea deliberată a populației din Rusia în Crimeea, autoritățile ruse încercând, astfel, să schimbe structura demografică a peninsulei ucrainene anexate - a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Volodimir Elcenko.

"Delegația ucraineană aduce mulțumiri secretarului general al ONU pentru publicarea celor 12 rapoarte, primul dintre acestea referindu-se la situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, Ucraina, în conformitate cu prevederile rezoluției Adunării Generale a ONU 73/263" - a remarcat Elcenko, adăugând că, potrivit raportului respectiv, Federația Rusă încurajează relocarea propriei populații în Crimeea, ceea ce reprezintă o încălcare directă a Convențiilor de la Geneva și un semn clar că Moscova încearcă să schimbe structura demografică a peninsulei.

De asemenea, diplomatul ucrainean a menționat că Ucraina așteaptă noi demersuri ale ONU, pentru a opri acțiunile ilegale ale Federației Ruse, precum și pentru a preveni consecințele acestor activități desfășurate de către autoritățile de ocupație din Crimeea. Potrivit lui Volodimir Elcenko, ONU va continua monitorizarea situației drepturilor omului în Crimeea ocupată. Cu toate acestea, a subliniat reprezentantul ucrainean, comunitatea internațională trebuie să-și dubleze eforturile pentru a asigura accesul (observatorilor internaționali, n.red) pe teritoriul peninsulei Crimeea.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău