ONU: Reuniune internațională privind Afganistanul la Doha

  • 20 Aprilie 2023 08:33
ONU: Reuniune internațională privind Afganistanul la Doha

Secretarul general al ONU Antonio Guterres va organiza o întâlnire internațională consacrată Afganistanului pe 1 și 2 mai la Doha pentru a "clarifica așteptările" într-o serie de dosare, a informat miercuri purtătorul său de cuvânt, transmite Agerpres.

„Va avea loc o întâlnire la Doha în perioada 1-2 mai, organizată de secretarul general cu emisari speciali pentru Afganistan din diverse țări", a declarat Stephane Dujarric reporterilor, în timp ce misiunea ONU în Afganistan (MANUA) a lansat o evaluare a funcționării acesteia după ce femeilor afgane le-a fost interzis să lucreze pentru ONU.


Scopul întâlnirii este "de a revigora angajamentul internațional în jurul obiectivelor comune către o cale durabilă în ceea ce privește situația din Afganistan", a adăugat el."Așa cum a spus secretarul general, este o prioritate promovarea unei abordări bazate pe pragmatism și principii", a mai indicat Dujarric, sperând că astfel de discuții cu ușile închise să poată face posibilă "contribuția la un consens mai unit cu privire la provocările viitoare".

Întrebat despre prezența reprezentanților talibanilor la această întâlnire, el a răspuns că "în această etapă, întâlnirea va reuni reprezentanți ai mai multor țări cu responsabilități privind portofoliul Afganistanului".

Acest anunț a fost făcut după declarațiile făcute luni la Universitatea Princeton de adjuncta secretarului general al ONU, Amina Mohammed. Ea a menționat în special posibilitatea unor discuții și "pași mici" către o posibilă "recunoaștere de principiu" a talibanilor, propunând în același timp "condiții". "Această discuție trebuie să aibă loc. Unii cred că nu ar trebui să se întâmple niciodată, alții spun că ar trebui să se întâmple", a adăugat ea.

"Talibanii vor să fie recunoscuți (...) Este pârghia noastră"."În niciun caz nu a vrut să spună că oricine altcineva în afara statelor membre are autoritatea de a-i recunoaște" pe talibani, a insistat Stephane Dujarric.

În luna decembrie, Adunarea Generală a ONU a aprobat raportul comitetului responsabil cu acreditarea ambasadorilor care amână, de la revenirea talibanilor la putere în august 2021, orice decizie cu privire la cererea acestora de acreditare a unui ambasador care să îi reprezinte la ONU.

Adjuncta secretarului general al ONU, foarte implicată în această problemă, a reafirmat la Princeton necesitatea identificării unei abordări coordonată asupra Afganistanului de către comunitatea internațională", a mai spus Dujarric."Acest lucru include găsirea unui teren comun pentru o viziune pe termen mai lung pentru țară și trimiterea unui mesaj unitar autorităților de facto cu privire la imperativul de a asigura pentru femei locul lor legitim în societatea afgană", a adăugat el.

ONU a anunțat pe 4 aprilie că talibanii le interzic angajatelor afgane, până acum scutite de astfel de măsuri aplicate ONG-urilor, să lucreze pentru Națiunile Uite. După acest anunț, MANUA a lansat o evaluare a funcționării operațiunilor ONU în Afganistan, care va dura până pe 5 mai

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău